Käsite kulttuuri pitäisi irrottaa omaksi käsitteekseen käsitteen viihde alta - jonne taas urheilu selvästikin kuuluu.

 Käsite kulttuuri pitäisi irrottaa omaksi käsitteekseen käsitteen viihde alta - jonne taas urheilu selvästikin kuuluu.

Perustelut.

Kulttuuri sekä lähtee voimakkaasti ja ennen kaikkea joka kulttuurin luomuksen kohdalla tekijänsä sisältä - ja - koskettaa usein myös vastaanottajaansa sisältä myös usein vastaanottajaa muuttaen. 

Kulttuurin painopiste on siis ihmisen sisällä oleva laadullinen tapahtuma, joka on teoksen tekemisen ja kokemisen kannalta uniikki.

Sitä voisi verrata siinä mielessä rahan käyttöön että se on kuin ihminen aina ostaisi jotain uutta saamallaan rahalla - kasaamatta rahoja entisten päälle pankkiin jolloin raha ei tuota sen enempää mitään uutta arvoa kuin tue kansantalouttakaan.

Urheilu sen sijaan on ytimeltään aina niin samaa - kansantaloudelle hyödytöntä rahan kasaamista pankkitilille ostamatta sillä mitään -  ulkoista,  katsojiaan mitenkään kehittämätöntä, uniikin laadun sijaan määrään keskittyvää - ja ihmisiä kehittävästi koskettamatonta - että se ei sovi samaan kategoriaan kulttuurin kanssa.

Ollenkaan.

Urheilu on vain katarttista tunteiden nousua ja laskua tuottamatta oikeastaan mitään muuta laadullista kuin tuon katarttisen tunteen nousun ja laskun - ikäänkuin olympialaiset olisi yhtä vähän yhteiskunnallista laatua tuottava ja yhtä kaukana yhteiskunnasta kuin huvipuiston vuoristorata jossa on nousuja ja laskuja jossa laskujen kohdalla naurattaa ja nousujen kohdalla jännittää. Siis hyvin yksinkertaista aivotoimintaa.

Tietysti sillä on hyvä viihteellinen virkistysarvo ja sillä tavoin paikkansa ansaitseva. Olympialaisillakin.

Mutta urheilu on äärikaukana kulttuurin uniikkiudesta, kehittävyydestä ja laadun monenlaisuudesta ja syvyydestä.

Esimerkiksi oopperaesityksen asettaminen viihdeotsikon alle on sama kuin oopperaesityksen korvaisi viskipaukulla lämpiössä - jonka moni kulttuuria ymmärtämätön mieluummin tekeekin.

Vertaus kertoo hyvin miksi kulttuuri - edes populaarikulttuuri - ei kuulu viihdekäsitteen alle jonne taas urheilu kyllä kuuluu.

Eikä käsitekysymystä pelasta sekään että kulttuurilla tarkoitetaan sekä ihmiskunnan aikaansaannoksia kuin taidettakin.

Ehkä tilanne voitaisiin pelastaa sillä että taidekulttuuria kutsutaan korkeakulttuuriksi, viihdekulttuuria populaarikulttuuriksi.

Ja pannaan urheilu vuoristoradan kanssa samaan kategoriaan viihdekäsitteen alle.

Siten esimerkiksi pianisteja ei kutsuttaisi klassisen musiikin pianistiksi tai viihdepianistiksi vaan korkeakulttuurin tai populaarikulttuurin pianistiksi. Eikä niistä kumpikaan olisi viihdettä vaan kulttuuria vaikka viihteellisiä olisivatkin - kun taas urheilu olisi  viihdettä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations