Jutta Urpilainen nousi kyllä Ylen vaalikeskustelun jälkeen kolmen joukkoon ellei ykköseksikisassa presidentiksi

Jutta Urpilainen nousi kyllä Ylen vaalikeskustelun jälkeen kolmen joukkoon ellei ykköseksi kisassa presidentiksi


 EU-kokemus on tuonut laajaa varmaa harteikkuutta - joka käy hyväksi perustaksi laajentaa katsantoa presidentin tehtävän koviinkin substanssisyvyyksiin. 

Ja sosiaalinen kykyhän on Urpilaisella erinomainen samoin ulosanti ja tilannesopeutuvuus - ja aivan varmasti kulkee sujuvasti millä vaan kansainvälisen kontaktikentän tasolla. Mutta silti en usko että Urpilainen pyrkii sosiaalisuudella vaikuttamaan. Se on hänelle tapa luoda tilanne käsitellä aidosti asioita.

Selvästi on tullut Urpilaiselle EU-kokemuksesta karismaa joka näkyy niin että hän oli kyllä karismaattisuudella mitattuna ehdokkaista karismaattisin. Ihan selvästi. Ja jopa valovoimaisin.

Mutta sitten tarvitaan sitää selvää määrätietoista asioiden puskemista joskus muitakin loukaten - mutta ei kenenkään varpaat ole asiallisten asioiden uhraamisen arvoisia.

Nyt vaan tiettyä sodankin ja Putinin tapaisten tyyppien realistista kohtaamista että humanismia puolustetaan tarvittaessa kovinkin keinoin - kun raakalaismaisuutta ei humanismi mitenkään puhuttele kuin ottamalla sen manipulaation keinokseen - jolloin humanisti tulee manipuloituna helposti humanisminsa uhriksi. Tässä pitää olla tarkka - ajatuksella - sinusta pedostakin voi tulla aidosti humanisti kun toimit niin kuin sanon. Pedothan ovat eksyksissä siitä mitä on aito humanismi. Mutta sellaisen valinnan mahdollisuuden antaessaan ei pidä silti antaa mitään siimaa siitä luistelulle - asiassa on siis kyse on-off valinnasta jossa valinnan tehneen pitää näyttää ihan itse kenestäkään riippumatta kykynsä ja halunsa olla humanisti - siis pitää olla tekoja hänen maailmassaan jotka osoittaa humanismia. Mutta jossain Putinin tapauksessa hallintoineen on edessä elinkautiset vankeudet tekojensa vuoksi - eli vapautusta tekojensa rangaistuksista he eivät millään humanismillaan vapaudu. Mutta auttaa ehkä heitä itseään antamaan vähän itselleen anteeksi. 

Ja kun humanisti Urpilainen käyttää empatiaansa ymmärtääkseen miten valtaan päässeet ihmispedot ajattelevat ja toimivat - sen karuuden karulla kohtaamisella antamatta sen vahingoittaa omaa humanismiaan - niin sitä kautta voi löytää mikä näihin ihmispetoihin puree. Ja yleensä se on raaka voima.

Jos humanisti Urpilainen tuohon oppii ja sen kestää kyynistymättä - niin tie voisi olla auki menestyksekkäälle presidentin tehtävälle. 

Ja pitää ymmärtää - että se puhe mikä osuu humanisteihin - ei pysty pahoihin. Heihin pitää käyttää suoraviivaisempaa vähintään lujaa ja joskus kovaakin kieltä ja otteita. Pitää ymmärtää eläytyä kenen vaan maailmaan ryhtymättä itse samanlaiseksi. Käyttäen myös noiden ihmisten kieltä sillä sitä he ymmärtävät.

Näillä eväin voisi Urpilaisesta nousta merkittävä presidentti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat