Pääomasanelun täysmarinoituneena pidetään sitä ihanpa itsenä liberaalina - kun minä saan määrätä taloudelliset ehtosi - niin sinä olet vapaa.
Pääomasanelun täysmarinoituneena pidetään sitä ihanpa itsenä liberaalina - että kun minä saan määrätä taloudelliset ehtosi - niin sinä olet vapaa.
Kommenttini Ari Helon blogiin Uuden Suomen Puheenvuorossa.
" Mitä liberalismilla tarkoitetaan tämän päivän länsimaissa? Sillä viitataan John Stuart Millin pohdintoja vanhempaan 1700-luvun ideaaliin yksilönoikeudet takaavasta perustuslaillisesta enemmistödemokratiasta, jossa yksilöllä on vapaus olla enemmistön kanssa eri mieltä myös vaalien välillä ‒ nimittäin vapaan markkinatalouden oloissa, joissa jokaiselle ihmiselle taataan myös elinkeinovapaus. Säätyvaltaisessa Suomen suuriruhtinaskunnassa elinkeinovapauteen sitouduttiin edes nimellisesti vasta 1870-luvulla. Noin 80 prosenttia väestöstä oli äänioikeudettomia vuoteen 1906 saakka.
Jos sosialismikin on liberalismia, ei kukaan enää tiedä mistä milloinkin puhutaan "
Miksi se että ihminen on sekä demokraattisin oikeuksin mutta myös velvollisuuksin mielipidevapaa - mutta myös aidon kysyntä/tarjonta markkinatalouden keinoin pääomasanelusta taloudellisesti vapaa ja vastuullinen - ei voisi olla liberalismia.
Jos sosialismi tarkoitettuna sen verran lisääntyneenä valtion ohjauksena - että se lisää yksilön demokraattista mielipidevapautta ja taloudellista pääomien sanelusta - myös nyt Trumpin oligarkisanelusta - taloudellista vapautta - ei voisi muka olla jopa parhainta liberalismia.
Pääomien itsestäänselvyydeksi oletettu sanelu on nykyisin tai kaiketi aina otettu niin sisäänkyllästetyksi asenteeksi maailmassa samassa mitassa kuin että valtameren kala viimeisenä ymmärtää uivansa suolaisessa vedessä - että pääomasanelun täysmarinoituneena pidetään sitä ihanpa itsenä liberaalina - että kun minä saan määrätä taloudelliset ehtosi - niin sinä olet vapaa.
Kommentit