Toisin sanoen - Purra on pyytänyt anteeksi kaikilta muilta paitsi uhreilta.

 Toisin sanoen - Purra on pyytänyt anteeksi kaikilta muilta paitsi uhreilta.


Yle

https://yle.fi/a/74-20042761


"Keneltä ja mitä oikeastaan pyydetään anteeksi?

Anteeksiannossa on Kauppisen mukaan puolestaan kyse siitä, että uhri luopuu kielteisestä asenteesta tekijää kohtaan. Silloin uhri on valmis normaaliin moraaliseen suhteeseen tekijän kanssa.

Jotta anteeksianto on mahdollista, onkin tärkeää, että väärin tehnyt pyytää anteeksi nimenomaan heiltä, joita vastaan hän on rikkonut.

Esimerkiksi Purran anteeksipyyntö ei ollut suoraan kohdistettu niille vähemmistöille, joihin halventava kielenkäyttö kohdistui, Kauppinen sanoo.

– Se ei korjaa tekijän ja uhrien välistä suhdetta ennalleen tai hyväksyttävälle tasolle.

Muun muassa politiikan kentällä esiintyykin Kauppisen mukaan aitojen anteeksipyyntöjen sijaan tapauksia, joissa poliitikko pyytää anteeksi, mutta selvästi katuu tekoaan vain siksi, että siitä on haittaa omalle uralle tai ajamalle asialle. Tästä voi kieliä se, että pyydetään anteeksi teon aiheuttamaa mielipahaa.

Silloin anteeksianto ja sen myötä moraalinen tasapaino eivät voi toteutua. Täysin merkityksetön tällainen ‘tekoanteeksipyyntö’ ei Kauppisen mukaan kuitenkaan ole.

– Se on jo jotain, että suostuu siihen teatteriin: myöntää esimerkiksi sen, että olkoon meillä yhteiskunnassa tällaiset normit, jotka kieltävät tällaisen puheen vähemmistöistä. "

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat