Ajatuksia uutiseen opettajien koulutuspäiviltä suhteessa rasismiin

Ajatuksia uutiseen opettajien koulutuspäiviltä suhteessa rasismiin


 Yle:

https://yle.fi/a/74-20045644

Rautiainen näkee, että jos perheen arvomaailma on hyvin rasismia puoltava, perusopetuksen pitää koulussa tai jo esiopetuksessa pystyä tarjoamaan lapselle muita näkökulmia.

– Se on vähän utopiaa, mutta se on koulun tehtävä demokraattisessa yhteiskunnassa ja antaa ihmisoikeustyölle sen merkityksen, Rautiainen sanoo. "

Tässä on se ongelma - että oman perheen rasistiset asenteet - oli se perhe suomalainen tai maahanmuuttajaperhe.

Niin rasismin ongelma päätyykin sisäiseksi ristiriidaksi lapselle - eikä sitä voi hyväksyä. Siksi rasismi pitää siirtää lapsen vanhempien ja yhteiskunnan normien väliseksi keskusteluksi - sillä peruslähtökohdalla jonka varmaan niin vanhemmat kuin koulukin hyväksyvät - että lasta ei voi panna rasismin ongelman kokemisen ja ratkaisun keskiöön. Sillä se vahingoittaa lasta.

Toinen kysymys joka yleisesti herää - että onko Suomessa yleinen ongelma ollut jo pitkään - että kun ei haluta, uskalleta tai osata tarttua kohdattuihin ongelmiin - siellä missä ne kohdataan oli se talouselämä, ilmastonmuutoksen torjunta - niin ne siirretään säännönmukaisesti nyt kasvamassa olevien sukupolvien taakaksi ajatuksella - tehdään siitä opetusaihe - jossa lapset oppii sen - mitä me aikuiset emme oppineet. Kun kyse on siitä - me nykyiset aikuiset emme halua tarttua ongelmiin.

Ja se on vähintäänkin törkeän raukkamaista ellei sikamaista ryhdittömyyttä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat