Eikö turismia voisi siirtää internetiin - onko kaikissa paikoissa pakko käydä paikanpäällä

 Eikö turismia voisi siirtää internetiin - onko kaikissa paikoissa pakko käydä paikanpäällä


Internetin välineet on niin hyvät - että vaikkapa Rooman Colosseumissa ei tarvitse käydä - siitä voi lukea internetistäkin ja kuvien ja videoiden kautta nähdä samat asiat ja lisää muutakin kuin paikan päällä.

En tiedä missä mitassa taidemuseoissa tuollainen on käytössä - niin että esimerkiksi Louvren voisi kävellä seinä seinältä isoina hyvinä kuvina. Mutta vaivattomasti ilman pakkotekstejä tai -selityksiä. Eihän sinä pääse itse taideteos sanomaan mitään kun koko ajan joku selittää.

En tiedä onko matkailukohteita kuluttavan ja rasittavankin turismin suhteen harkittu sitä - että tiettyihin kohteisiin ei pääse turistit ehkä jopa ollenkaan muuten kuin virtuaalisesti koettuna elämyksenä.

Kävin kerran Venetsiassa ja se ihmisten vyöry todellakin talloo kaupungin luonteen alleen - ei synny sitä kaupungin, kadun, kujan tai rakennuksen luonteen elämyksellistä kokemusta kuin esimerkiksi varhain aamulla tai myöhään illalla jolloin kaupunki paljastaa elämyksellisen luonteensa kun ihmisiä on vähän liikkeellä.


Tästä ihan vinkkinä että kyllä minä voisin kuvitella kulkevani virtuaalisesti eri kaupungeissa aamuisin Google walkin tapaan - joka voisi olla ihan nautittavaa. Mutta se rasitus mikä tulee siitä tietokoneen muistille pitää mennä jostain muusta muistista kuin minun koneeni muistista.

Eri asia on sitten osataanko tehdä sellaista peukaloimatonta videomateriaalia - joka ei ole kaunisteltu mainos tai jossa kukaan ei selitä yhtään mitään - ihan juuri kuin kaupunki näyttäytyy kun siellä kävelee. Ei silloinkaan ole kukaan selittämässä mitään mistään. Vain kuvien virtaa näytöllä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat