Rikosten rangaistuksien ytimessä pitää olla - vapautuaksesi sinun pitää muuttua - yhteiskunta vaatii sitä ja auttaa siinä.
Rikosten rangaistuksien ytimessä pitää olla - vapautuaksesi sinun pitää muuttua - yhteiskunta vaatii sitä ja auttaa siinä.
On kai niin että on kahdenlaisia henkirikoksen tekijöitä.
1. Impulsiiviset - joilla on äkkinäisiin järjettömiin tekoihin taipumus henkisen paineen ja päihteistä johtuvan sekopäisyyden kasvaessa liikaa - jotka ovat siis tunnevaltaisia rikollisia.
2. Psykopaattiset tunteettomat tappajat joiden tekojen perusta on empatian ja ylipäätään tunteiden puute joille ihmisen tappaminen on samaa kuin ostaa jäätelö ja syödä se - että samalla tavalla ja samalla olemattomalla etiikan tasolla voi tappaa toisen pienenkin hyödyn vuoksi.
Kohdan 1. tappajat ovat siis yliemotionaalisia ihmisistä riippuvaisia josta syntyy siis ylisensitiivinen loukatuksi tulemisen pohja teolle vahvistuneena emotionaalisen paineen liikakasvulla ja päihdesekopäisyydellä.
Heidän prognoosinsa on parempi jos heidän emotionaalisuutensa tasaantuu ja emotionaalista painetta aiheuttavat asiat ja päihdesekopäisyys poistuu elämästä. Näille ihmisille elämänhallinnan saavuttaminen niin ihmissuhteissa kuin arjen hallinnassakin on a ja o. Ja tällaisille kaikille impulssirikollisille arjenhallintakyvyn arviointi ihmisuhteissa ja arjessa ja sen rakentaminen on tärkein asia vankeudessa jonka saavutettuaan he voivat olla äärimmäisen kiitollisia. Että poistuu se riski että kun elämänhallinta pettää laukeaa impulssirikos.
Kohdan 2. psykopaatit eivät siis toimi tunneimpulsiivisuuden jos impulsiivisuuden pohjalta ollenkaan tai lähinnä oma etu impulssin pohjalta - tai että jotkut asiat tai ihmiset häiritsee heitä jotka pitää poistaa.
Heidän kohdallaan prognoosi on vaikea ja huonompi - muuten kuin että jos heidän emootioväritön tai heitä itseäänkin emotionaalisesti koskettamaton elämänsä on vakiintunut niin - että sen vakiintumisen hyöty ylittää oman edun kylmän tappamisella tavoitellun hyödyn - niin että he eivät halua menettää vakiintunutta elämäänsä toisia tappamalla. Lisäksi tähän epäempaattisen psykopaatin vakiintuneen elämän sallimiseen ilman vankeutta pitää kuulua se että he kokevat kiitollisuutta että saavat pitää vakiintuneen elämänsä vapauduttuaan.
Siitä mihin psykopaatin ajatusmaailma on keskittynyt mielenkiinnoissaan pitää arvioida se onko sillä jotain yhteyttä johonkin fanaattisuuteen jolta pohjalta voisi tappaa uudestaan jopa sarjana.
Suomen henkirikosrangaistuksissa aikamäärineen on se paha puoli - että se antaa mielikuvan että tietty aika vankilassa on hinta siitä minkä maksaa henkirikoksesta. Eli siitä voi tulla tappajien laskelmoiva ajankäytön strategia.
Sen sijaan jos rangaistuskäytäntö sisältää viestin että sinun on muututtava että pääset vankilasta pois ja että sinua autetaan muuttumisessa - eli jos et muutu et pääse pois. Jos et osoita aitoa halua muuttua niin et pääse vankilasta pois.
Että vaikka olisi vankeuden määräaikoja - niin ne ei toteudu jos et muutu. Yhteiskunnan pitää kuitenkin useinkin arvioida ihmisiä joidenkin tekojen pohjalta - sen arvioinnin ja muutosvaatimuksen voi asettaa ytimeksi kaikissa vankeustuomioissa - eli vankeudesta tulee koulunpenkki. Ja se on täysin oikein.
Sillä ytimessä täytyy etenkin henkirikoksissa ja fyysisissä ja henkisissä pahoinpitelyissä olla se - että sallimalla mahdollisuus vapauteen ei saa olla sallimista mahdollisuutta uusia henkirikoksia tai fyysisiä tai henkisiä ihmisiä vahingoittavia pahoinpitelyitä.
Jolloin. Rikosten rangaistuksien ytimessä pitää olla - vapautuaksesi sinun pitää muuttua - yhteiskunta vaatii sitä ja auttaa siinä.
Sillä on täysin erilainen ehkäisevä kaiku rikoksia harkitseville kuin jollain vankeuden aikamäärällä.
Kommentit