Kiinan velvoittava tiedustelulaki kiinalaisille yrityksille on oltava vedenjakaja otetaanko investoiva yritys Kiinasta vai lännestä
Kiinan velvoittava tiedustelulaki kiinalaisille yrityksille on oltava vedenjakaja otetaanko investoiva yritys Kiinasta vai lännestä
Yle
" Kysyimme tutkija Elina Sinkkoselta Kiinan roolista maailmanlaajuisilla yritysmarkkinoilla. Hän on viime aikoina Kiina-tutkimuksessaan perehtynyt erityisesti autoritaaristen hallintojen vallassa pysymiseen ja mekanismeihin.
Mitä Kiinasta ja kiinalaisista yrityksistä pitäisi ymmärtää?
Poliittinen tilanne. Maan johtajan Xi Jinpingin kaudella puolueen ote yrityksistä on kiristynyt. Nykyinen tiedustelulaki velvoittaa kiinalaiset yritykset tarvittaessa avustamaan valtion tiedustelua. Henkilöstöltä odotetaan uskollisuutta kommunistisen puolueen tavoitteita kohtaan.
Jos tällaisia yrityksiä tulee Eurooppaankin, lisääntynyt kontrolli voi jollain tavalla näkyä kiinalaisten kanssa toimiessa. "
Sen pitäisi olla päivänselvä asia että jos tarjolla on Suomeen kiinalainen tai läntinen akkutehdas - niin onhan se nykyisessä suurvaltaturvallisuuspoliittisessa tilanteessa selvä - että läntinen tehdashan Suomeen otetaan.
Oletetaan että Suomeen on otettu kiinalainen tehdas - ja Kiinan ja Yhdysvaltojen ja Venäjän ja Naton suhteet kiristyy - niin Venäjän tukijalla Kiinalla on iso tiedusteluorganisaatio auttamassa Kiinan kumppania Venäjää.
Minkälaisia hölmöjä ovat Suomen talouselämän päättäjät kun olisivat pelkin taloudellisin syin ottamassa kiinalaisen yrityksen Suomeen ja vieläpä tiedustelun ykköspaikalle Kotkaan.
Eikö käsityskykyä ole talouselämällä sen vertaa - että jos Kiina politisoi yritysmaailmansa tiedustelukäyttöön - niin ensimmäiseksi pitää talouselämän hakea neuvoa poliitikoilta turvallisuusriskeistä - ja poliitikkojen on se kanta otettava - ja kerrottava mitä sitten tehdään jos havaitaan kiinalaisten harrastavan tiedustelua tai jos Kiinan ja Yhdysvaltojen välit tai Naton ja Venäjän välit kiristyy.
Ja kun poliitikot vesi hanhenselässä päätöksentekijöinä ei tuota kantaa ikinä ota - niin ainoa johtopäätös on - kiinalaista akkutehdasta ei Suomeen oteta. Otetaan ellei suorastaan pyydetä joku läntinen akkutehdas tilalle - kyllä sen asian pitäisi olla Yhdysvaltojen intressissä.
Ja sille on selvä asiallinen peruste - Kiinan typerä alkeellinen virhe velvoittaa yrityksiään tiedustelemaan Kiinalle tarvittaessa.
Miten nämä asiat voi olla niin vaikeita käsittää.
Kommentit