Ei Putin ole sodan tai kansallisuuden romantikko - hän on sodan pragmaatikko

 Ei Putin ole sodan tai kansallisuuden romantikko - hän on sodan pragmaatikko


Saksa tekee suuren virheen kun ei toimita Ukrainalle Taurus-ohjuksia


On pidetty jonkunlaisena kunnia-asiana Putinille että Krim on Venäjän hallussa.

Epäilen asiaa. Putinille kunnia-asia taitaa olla Kertsin silta - ja kun Kertsin on tuhottu - lakkaa Krimkin olemasta tärkeä.

Se on sittenkin vain saari ja lomakohde. Jossa Venäjä ei voi pitää laivastoakaan koska se on nähdysti niin helposti häirittävissä ja jopa tuhottavissa.

Ja Krimillä on sotilaallisesti merkitystä vain jos Venäjä on mantereella Ukrainan alueella.

Jos Ukraina saa mantereella otetta meren rantaan niin kuin se voi tehdä niin pohjoisen kuin lännenkin suunnasta. Niin Krim tulee yhä vain merkityksemättömämmäksi. Sillä silloin sinne kaikin tavoin hyökkääminen ja kohteiden tuhoaminen on helpompaa.

Krim on siis Venäjälle selkä seinää vasten saari - helppo kohde pommittaa tykistöllä pala palalta hajalle ja vesitse pieninä ryhminä vähitellen saavuttaa jalkaväen jalansijaa - josta uskottava pakotie ja huoltoreitti on Kertsin silta.

Siksi Putinille on varmaankin mantereen miehittäminen tärkeämpää. Venäjähän on jo ruvennutkin rakentamaan huoltorautatietä mantereen puolelle - tajutessaan että Krimin harvat sillat ovat huollon riski joka on liian suuri ja liian peruuttamaton jos se toteutuu niiden tuhoutumisena. Joka tulee kuitenkin tapahtumaan.

Krimillä saarena ei siis ole juurikaan sitä strategista merkitystä kuin mantereella. Saarena sen merkityksen mitätöi se että se on liian lähellä mannerta että sitä voisi mereltä puolustaa. Ja se että se on tykistöllä ja ohjuksilla moukaroitavissa. Eri asia jos se olisi keskellä Mustaamerta.  Esimerkki "painu vittuun Venäjän sotalaiva"-Käärmesaari osoittaa miten saari keskellä merta on etu - lähellä mannerta taakka. 

Putinille Krim on siis lopultakin riesa - myös siinä mielessä että se vie tolkuttoman paljon joukkoja puolustaa eikä voi enää ilmatorjunnallakaan puolustaa kun Ukraina on telonut niitä yksi toisensa jälkeen.

Itse asiassa oli Putinilta tyhmää vallata Krim ja sitoa joukkoja sinne - koska ne joukot on pois mantereen joukoista.  Ja etenkin kun Ukraina murjoi Sevastopolin sataman ja laivat pakokuntoon.

Fiksumpaa olisi ollut sitoa Ukrainan joukkoja sinne ja vallata mannerta ensin.

Mutta Putin laski siinä väärin että olisi ylivoimainen Ukrainaa kohtaan ja voisi piinata Krimiltä ukrainalaisia - mutta kuvitelma ei pitänytkään paikkaansa ja nyt päinvastoin Ukraina piinaa Krimiä.

Putin on siis käytännössä sekä Krimin että mantereen miehittämisen loukussa - joka vie Venäjän voimat - eikä kuitenkaan saavuteta mitään muuta kuin ruumispusseja Venäjälle.

Tässä asetelmassa Saksa tekee virheen kun se ei anna Taurus-ohjuksia Ukrainalle - joilla se voisi lopettaa Kertsin sillan tarun.

Ja helpottaa sitä läpimurtoa että Ukraina pala palalta valtaa Krimiä aina siihen saakka että venäläiset viisastuu ja toteaa ettei tätä kannata enää puolustaa.

Ja samalla Ukraina saisi huomattavan määrän maa-alueitaan takaisin. Ja Putin joutuisi Ukrainan pommittaessa Venäjän joukkoja mantereella toteamaan että ei täälläkään kannata olla - että meni päin vittua koko paskareissu ja alkaa henki olla höllässä omienkin uhkaamana.

En usko että Putin on romantikko Krimin suhteen - vaan että hän on sodan pragmaatikko - asialla kuin asialla on arvoa vain jos siitä on sotilaallista hyötyä. Kaikki historiahöpötykset on vain pelkkää propagandakuorrutusta mukaan lukien Krimin emotionaalinen arvo  sille että Putin saa harrastaa sotilaallista valloituspuuhaansa.

Strategisesti Venäjän asema on nyt Ukrainassa hintelä.

Selvää on että Ukraina alkaa edetä vähitellen Hersonin suunnasta, työntyy vähitellen Krimille sekä työntyy myös vähitellen pohjoisesta etelään merta kohti.

Venäjä on käsittänyt asemansa hintelyyden ja siksi sen painopiste on idän rintamalla. Sillä aivan oikein se pelkää että kun hintelät himmelit Hersonin suunnassa, Krimillä ja pohjoisen suunnassa murenee - niin seuraavaksi alkaa Ukraina puskea venäläisiä idästä ulos.

Venäjälle koko Ukrainan sota on järjetön riski - sitoa valtava määrä taloutta, joukkoja ja kalustoa Ukrainaan - eikä saavuta siellä muuta kuin korkeintaan asemasodan.

Ja samaan aikaan niin Venäjän sisältä kuin ulkopäinkin voi nousta sotilaallisia uhkia, konflikteja ja hyökkäyksiä - joita vastaan Venäjä on yhä puolustuskyvyttömämpi.

Ei ihme että on aloitettu rauhanneuvottelupauhu - sillä Putin pelkää aidosti että Venäjää kohtaan voidaan alkaa hyökkäämään sekä sisältä että ulkoapäin - että niillä joilla on hampaankolossa kaunaa Venäjää kohtaan - ja niitähän riittää - näkevät tilaisuutensa tulleen kun Venäjä on yhä puolustuskyvyttömämpi.

Ja jos ja kun se koston vyöry alkaa niin se on vauhdikasta Putinin imperiumin ja vallan romahtamista.

Putin ja Venäjä voi siis aidosti voittaa vain siten - että vetäytyy ehdoitta Ukrainasta Krim mukaan lukien.

Heti.

Tämä on karu ja tyly totuus jossa Venäjä nyt ja yhä enemmän on.

Venäjä on puolustuskyvyttömämpi kuin koskaan - siihen tilanteeseen asti jo saavuttaen että se on kutsu kostonhaluisille panna toimeksi ja hyökätä Venäjän kimppuun.

Eikä se ole maailmansota - se on sarja sisäisiä ja mahdollisesti rajasotia joissa Venäjä häviää sodan toisensa jälkeen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat