Teiniliiton historia ja kohtalo osoittaa - että demokratiaa pitää osata - ja se ei onnistu useinkaan seuraavista syistä
Teiniliiton historia ja kohtalo osoittaa - että demokratiaa pitää osata - ja se ei onnistu useinkaan seuraavista syistä
https://www.verkkouutiset.fi/a/kun-taistolaiset-valtasivat-teiniliiton-h-tin-ikavaa-aikaa/#aecbad98
- jos näkee demokratian vain oman edun hakemisena
- jos on liian nuori ja kiihkoinen yhden asian ajaja
- jos ei ole elämän kokemusta tai halua tai kykyä oppia elämänkokemuksesta jotta sitä voi käyttää taustaymmärryksenä asioille
- jos nähdään demokratiaksi sen että osaa kokoustaktiikat ja ettei muuta tarvitakaan "demokratian" toteutumiseksi kuin kokoustekniikka- ja viestintäosaaminen ja niillä populistinen vaikuttaminen
- jos näkee "demokratiaksi" sen että joku taho saa enemmän valtaa kuin mitä on ihmisissä kannatusta
- jos näkee "demokratiaksi" sen että vahvin voittaa
- jos missään asiassa näkee naiivisti "demokratiaksi" sen - että parasta demokratiaa on se että saavutetaan yksimielisyys - kun se ei ole demokratiaa ollenkaan - vaan joko ihmisten mielipiteen vaientamista - tai vähemmistödiktatiuria - niin että yksi taho jumittaa päätöksenteon ja asioiden kehityksen sillä - että ei suostu mm joitain muita etuja itselleen kiristäen yksimielisyyteen jossain päätöksessä.
Joten - on täydet syyt olettaa että äänioikeutta ei pidä viedä liian alas ja että täysin demokratikykeneväksi täydellä elämänkokemuksella voi oppia vain iän myötä - ehkä ikärajan ollessa 40 ikävuoden paikkeilla.
Josta syystä ei pidä liikaa painoarvoa antaa käsitykselle että nuorissa on demokratian voimamme - vaan lisätä siihen käsitys että sitä on syytä peilata nuoria vanhempien ihmisten elämänkokemukseen ja ainakin siihen miten sitä kautta asiat saavat suhteellisuusarvonsa suhteessa muihin asioihin.
Joten sen enempää nuoruutta kuin ikääntymistäkään ei pidä sen enempää liikaa idealisoida kuin tuomitakaan - mutta silti - demokraattista kypsyyttä kertyy vain iän ja elämänkokemuksen myötä.
Lisäksi täytyy huomauttaa että kokoomus on nykyään vallannut aivan liikaa yhteiskunnan avainpaikkoja instituutioissa ja se on huolestuttavaa ja herättää kysymyksen - pyrkiikö kokoomus oikeistodiktatuuriin. Teiniliiton historian käänteisenä toisintona.
Kommentit