Metsätalouden Suomen maineelle haitallinen asenneänkyröinti ei auta - nämä innovaatioajatukseni voisivat auttaa

Metsätalouden Suomen maineelle haitallinen asenneänkyröinti ei auta - nämä innovaatioajatukseni voisivat auttaa


 Käytyäni juuri kahvilla Ruoveden linja-autoaseman kahvilassa, luettuani siellä Maaseudun tulevaisuus lehden ja käveltyäni yhtä Selänkääntökatua pohjoisen suuntaan ja sieltä toista Selänkääntökatua etelän suuntaan n 600 metriä - kehittelin kävellessäni nämä metsänhoidon ideat.

Mutta ensin artikkeliin jonka Maaseudun tulevaisuuden toimittaja Tapio Nurminen on kirjoittanut - osuvasti, sanoisin - siitä mikä on metsätalouden ja EU:n suhde - ja pääongelmat.

Suomen metsäalan ja maaseudun asenneänkyröinti  - jossa näyttää olevan lehdessä asetelma - että kun Nurminen lataa tiskiin ydinfaktan - niin lehden päätoimittaja hehkuttaa änkyräasetelmaa - rahantekopopulismi ratkaisee. Niinhän se rahantekopopulismi tulee varmaan ratkaisemaan Dubaissakin lähiaikoina - kun kehittyneet ja kehittyvät maat tappelee kuka maksaa ilmasyonmuutoksen torjumisesta - siis nostaa rahan yli yhä vaan polttavamman ilmastokriisin - niin että siinä rahasta tapellessa aikaa kuluu ja ylittyy taas vaarallinen mittausarvo toisensa jälkeen. Taaten sen että osa ihmiskunnasta kuolee ilmastonmuutokseen.

Toimittaja Nurminen kirjoittaa:

" Osapuolten erilaiset näkemykset .......niistä kuitenkin kuultaa myös läpi suomalaisen metsätalouden ja EU-komission välinen epäluottamus.......komissioon on iskostunut käsitys, että suomalaiset tuhoavat arvokkaat metsänielunsa nopeasti, jos mitään ei tehdä. Suomessa ollaan taas vakuuttuneita siitä, ettei komissiossa ymmärretä metsätaloudesta mitään. "


Siis "komissiossa ei ymmärretä metsätaloudesta mitään" - joka pitää sisällään käsityksen jota rinta rottingilla on toitotettukin Suomesta. Että Suomessa kyllä tiedetään miten metsää hoidetaan.

Onko tiedetty - eihän tästä ole montaa vuottakaan kun paljastui kautta maan sekä kelvotonta metsänhoitoa että hiilinielun hoitoa - joka paikassa täysin hoitamattomia taimipusikoita ja avohakkuusta lähtien täysin hoitamattomia vanhaksi päästettyjä metsiä - täyslaiskuudella hoitaen avohakkuusta seuraavaan. Joka ei todellakaan kerro että Suomessa tiedettäisiin tai välitettäisiin miten metsiä hoidetaan. Ja tuo näkymähän on fakta.


Ja sille ainoa luottamuskestävä ratkaisu on että myönnetään virheet - pannaan kattavasti realistisesti rivit suoraksi hoitamisen suhteen - ja annetaan EU:n tulla tutkimaan miten sitä metsää hoidetaan. Ihan ylpeänä - johon nyt ei ole aihetta.

Metsänhoidon änkyräasenteellisuus ei auta enää yhtään - sillä sellaiset käsitteet kuin monimuotoisuus, lajikato, puupelto- ja avohakkuukieltsisyys - ovat tulleet ja pysyy.

Ja ensimmäinen realistinen askel on panna ne metsänhoidon rivit suoriksi - että tehdään sitä eikä väitetä muuta.

Ja kirjataan julki kokonaiskuva - että miten puuta voisi käyttää yhä vähemmän yhä suuremmalla jalostusarvolla ja suuremmalla katteella - puunkäyttöä ollen myös luontomatkailu käyttämättä sitä puuta ollenkaan.


Mutta sitten niihin innovaatioihini


1. Suhteellinen avohakkuu

Voidaan perustellusti sanoa että poimintahakkuu on suhteellinen avohakkuu ja että se voidaan viedä suhteellisesti yhä lähemmäksi pieniä metsän taimia.

Yhtä perustellusti voidaan sanoa että miksi istuttaa avohakkuun jälkeen uusia taimia kun ne on jo siellä ne uudet taimet valmiiksi olemassa.

Tehdään vaan niin pitkälle menevä suhteellinen avohakkuu poimintamenetelmällä että sinne jää ne pienetkin olemassaolevat taimet ja aika paljon niitä suurempiakin.

Miten se voi olla mahdollista - sillä metsäkone murjoo lähes kaikki taimet renkaittensa alle.

Mutta poimintahakkuun voi pieni ala kerrallaan tehdä menemättä ollenkaan metsäkoneen kanssa alueelle.

2. Poimintahakkuujärjestelmä

Pannaan molemminpuolin poimintahakattavaa aluetta telineet ja niiden välille liikkuvat hakkuuterät jne - jotka vedetään vaijereilla laidasta alkaen poimittavien isompien puiden päälle - hakkuu terä menee alaspäin oksat karsien runkoa, katkaisee alhaalta ja nostaa rungon maasta ylös ja vie sen ilmassa vaijerin varassa alueen ulkopuolelle - kasaten ne saman tien siisteihin pinoihin. Tämä on siis perusajatus - jonka teknistä suoritusta en osaa tuon enempää sanoa.

Näin jää monimuotoinen eri lajinen eri ikäinen valmis vahingoittumaton taimikko poimintahakattuun metsään - joka saa hurjan kasvuryöpyn kahdesta asiasta - siitä että niiden valonsaanti moninkertaistuu - ja siitä että ne saavat hurjan määrän ravinnelisää karsittujen puiden neulasista ja lehdistä ja vähitellen niiden oksista. Eli siinä missä oli ennen iso puu - onkin karsittu siisti oksakasa.

Joten vältytään niin istuttamiselta, lannoittamiselta kuin taimikon harvennuksiltakin kokonaan - ja saadaan vuosikymmeniä kiinni sitä hukattua kasvupotentiaalia jonka avohakkuu tuottaa tappaessaan kaikki taimet alleen.


Eikö tässä ideassa ole runsaastikin järkeä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat