Venäjästä pitää kysyä kaksi psykohistoriallista kysymystä

Venäjästä pitää kysyä kaksi psykohistoriallista kysymystä 


 Joka on vahvasti sosiaalipsykologinen mutta sen vahvuuden vuoksi myös vahvasti yksilöpsykologinen selitys sille - minkälaiseksi venäläinen kansallisuus, sosiaalisuus ja yksilö on muodostunut vuosisatojen aikana - niin suhteessa itseensä kuin muuallekin maailmaan - kaikessa siinä hankaluudessa jona venäläisyys on kautta aikain muille näyttäytynyt.


Minkälainen kansallisuus on siis syntynyt kahdesta päätekijästä

1. Korruptiokaoottinen venäläinen yhteiskuntajärjestys

2. Väkivalta-pelkoalistava venäläinen vallankäyttö - jossa kaikessa on kaupan välineenä oma ja läheistesi henki.


Kuten välittömästi havaitaan kyseessä on niin poikkeava järjestelmä ja sen seurauksena syntyvä poikkeava ihmiskuva kuin sosiaalisuuskin ettei sille ole lähellekään vastinetta missään läntisessä kulttuuripiirissä eikä varmaan eteläisessä kuin itäisessäkään.


Mutta nuo kysymykset on vietävä vastauksiinsa saakka - sen dynamiikat ymmärrettävä ja kartasto tuosta kaikesta muodostettava - että voimme alkaa hahmottaa mitä tuolle vaarallisellekin kummajaiselle nimeltään Venäjä täytyy tehdä.

Sen jälkeen kun Ukraina on voittanut sodan ja Putinin hallinto kaadettu.

Se kun ei alkuunkaan riitä että asia olisi ratkaistu kun Ukraina on voittanut sodan.

Ohessa täytyy muistaa ettei venäläisyys ole syntynyt historiallisesti hetken kehityskulkuna kuten Hitlerin natsismi - vaan vuosisatojen kehityskulkuna.

Josta seuraa kysymys mitkä on ne välineet jolla yhden kansan äärimmäisen vääristynyt kehityskulku kymmeninä sukupolvina saadaan käännettyä kelvolliselle tasolle.

Putinin hallinnon Venäjähän edustaa lähes täydellistä kelvottomuutta ja kelpaa mallina vain sille mihin ei pidä pyrkiä eikä missään tapauksessa jäädä minkään maan ja kansan.

Kommentit

Olavi Koskela sanoi…
Tuo kysymys "mitä tuolle vaarallisellekin kummajaiselle nimeltään Venäjä täytyy tehdä." on kovin omahyväinen ja hedelmätön. Kyllä muutoksen täytyy alkaa sisältäpäin, että sillä olisi mitään mahdollisuuksia onnistua pysyvämmällä tavalla. Se mitä voidaan tehdä, on ilmoittaa, että kaikki kaupalliset, poliittiset, ja viestintäyhteydet sinne katkaistaan, kunnes he ovat selvittäneet keskinäiset välinsä ja ovat valmiita aloittamaan kansainvälisissä suhteissa puhtaalta pöydältä. Tämä tapahtumien kulku voidaan tietysti joutua toistamaan muutamaan kertaan. Mutta se täytyy tehdä riittävän monta kertaa heille selväksi, etteivät he tule koskaan olemaan tervetulleita kansainväliseen yhteistyöhön naapurimaita pomottavana ja maailman herruuteen pyrkivänä sotilaallisena 'suur'valtana. Sen aikakauden täytyy olla loppu.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat