Maailmassa pitäisi säätää näin voimakkaita globaaleja liikennelakeja


Jussi Vaarala

Tarjolla ehdolle Suomen

presidentinvaaleissa 2024


Maailmassa pitäisi säätää näin voimakkaita globaaleja liikennelakeja

1. Ihmiset ei saisi lentää kuin yhden lomamatkan vuodessa - ja senkin pitää olla molempiin suuntiin yli 500 kilometrin välilaskuton lento.

Lisäksi lentäen tehdylle työmatkat mukaanlukien poliitikkojen työt pitää olla sallittuja vain jos videoneuvottelua ei voi käyttää.

Tämä edistää lähimatkailua. Ja toisaalta lisää junamatkailua - juniin pitää suunnitella ja lisätä ns korkean tason poliitikkovaunut. Joilla presidentit, pääministerit jne matkustaa maasta toiseen. Suomessa voisi käyttää myös nopeita veneitä kuljettamaan poliitikkoja keskiseen Eurooppaan. Ja muutenkin juna-laiva-juna yhteyksiä pitää sujuvoittaa.

2. Yksityisautoilu kaikissa kaupungeissa pitää kieltää - poislukien selvästi ja perustellusti osoitettu auton tarve. Riippumatta siitä onko sähköauto vai ei.

3. Yksityisautoilu pitää myös kieltää tiheästi asutuilla seuduilla alle 40 km matkoilla.

Ja sitä mukaa kun raideliikennettä ja sähköpyöräväyliä rakennetaan - niin pitää purkaa leveitä turhiksi käyviä moottoriteitä peittämästä asfaltilla monimuotoisuutta ja viljelysmaata tai metsien istutusmaata.

4. Ihmiskunnan pitää opetella nopealla parin vuoden operaatiolla uudet liikenteen muodot ja tavat - niihin tapoihin ei kuulu henkilöauto kuin marginaalisesti ja hyväksytyin perustein.

Joku väittää että liian nopeasti. Ei ole - valtio kuin valtio kykenee siihen kun panee ripeästi toimeksi. Betoniporsaat siirtää paikoilleen viikossa.


Ps. Kannattaa nyt muistaa tämä asia kun varakkaat maailmalla lomailevat - valittaa että vain yksi pitkänmatkan lomalento vuodessa.

Että kun varakkailla on sekä aikaa että rahaa - niin lennettyään sen yhden pitkänmatkan lennon menosuuntaan.

Niin hehän voivat siirtyä paikasta toiseen maitse tai vesitse vuokraamalla veneen - ja näkevät ja kokevat paljon enemmän kuin lentelemällä sinne tänne lentokoneputkessa.

Sitä paitsi - asian voi ajatella niinkin - että yksi edestakainen pitkänmatkan lento - voi tarkoittaa myös kahta yhdensuuntaista lentoa - eli kahta puoliksi lennettyä lomamatkaa - kun palaa maitse tai meritse takaisin.

Tämä piti näin yksityiskohtaisesti selittää kun varakkuus ei korreloi positiivisesti kovin hyvin nykyään luovan ympäristövastuullisen älynkäytön kanssa.


Ps. Suomessakin kuten myös tiheämmin asutussa keskisessä ja eteläisessä Euroopassa pitäisi mennä siihen että kuntien välillä on entisen kiskobussin tapainen liikenneverkosto joka suuntaan.


Ja luopua nykyisestä päärataväylä- ja päätieväylä-ajattelusta.

Se potkaisisi kerralla autoilun ylivallan Suomesta.


Ja lopettaisi myös suurten kasvukeskusten aluepolitiikkadiktatuurin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat