On hämmentävää ajatella että modernin suomenkielen synty on vain vajaa 200 vuotta vanha

 

On hämmentävää ajatella että modernin suomenkielen synty on vain vajaa 200 vuotta vanha

Se aika ei siis ole kovin kaukana.

https://yle.fi/a/74-20067087

Siitä voi lähteä dynaamiseen ajatuskaareen - että mitä suomenkielen ja henkisen sivistyksen kaaressa on tapahtunut 1840-luvulta tähän päivään.

Lähtien Lönnrotin Kalevalan ja Kantelettaren kokoamisesta - ajatella, vain vajaa 200 vuotta sitten - Suomen taiteen kultakauteen, Sibeliuksen musiikkiin jne ja nykypäivään asti. Hyvänen aika miksi näistä asioista ole tuotettu elokuvia ja näytelmiä.

Päinvastoin moderni tietoisuus on ainakin minun elinikäni 70 vuotta työntänyt nuo asiat museoiden pölyyntyneisiin vitriineihin.

Samalla on näivetetty suomalaista dynaamista henkistä kehitysidentiteettiä - on samaistuttu mieluummin Robin Hoodeihin, Batmaneihin, Barbi-nukkeihin - kuin suomalaisen identiteetin luomisen sankareihin - miksi Lönnrot, Sibelius, Gallen-Kallela ei kelpaa. 

Eikö se kansa kolise henkistä onttouttaan joka päälleliimaa itseensä vähintään vuosisadan verran ulkolaisia viihdetuotoksia identiteettisamaistuksen kohteeksi.

Onko sillä kadonnut kontakti historialliseen minuuteensa - menepä kysymään kadulla kuka oli Elias Lönnrot niin suurin osa vastannee - epävarmasti "eikö se ollut..." - toiseksi suurin joukko " en tiedä " - ja pienin joukko tietää.

Onko se ihan ylivoimainen haaste opettaa mitä suomalaisuuden henkisessä maisemassa tapahtui alkaen 1840-luku - mukaanlukien se että me itse jo sadassa vuodessa kävelimme kansallisten identiteettimme sankarien yli ja potkimme heidät museoon - ja aloimme liimata ulkoisia identiteetti stickereitä itseemme ollen nyt alentuneita ja vajonneita tik tok idiooteiksi.

Voisiko esittää käsitekaksikoksi - että on identiteetti-ihmisiä joilla on omasta itsestään ja kansallisesta historiastaan syntynyt identiteetti - ja että on idiootti-ihmisiä joilla tuo pohja puuttuu.

Ja mikä takana kaikkeen onkaan vaikuttanut - jatkuvasti sairaalla tavalla ihmisiä manipuloimaan ihmisiä pyrkivä markkinointikulttuuri - ja vastaavilla sairailla manipulointiarvoilla varustettu talouselämä ja kapitalismi.

En hae tässä mitään kansalliskiihkoa - vaan tervettä suhdetta kunkin omaan identiteettiin ja kansalliseen identiteettiin.

Ja puuttumista niiden tervettä kehittymistä haittaaviin sairaalla tavalla manipuloiviin markkinointiin, talouselämään ja kapitalismiin.

Jos ei yksilön identiteetti ole ihan pyhä niin lähelle sitä kumminkin - seuraavana ei pyhäksi asti kunnioitettavana ollen kansan oma historiallisdynaaminen identiteetti - jonka ytimet pitää opettaa kaikissa oppilaitoksissa että ne tiedetään.

Erikoiskysymyksenä haluaisin esittää - kuinka moniprosenttisesti ja millä tavalla suomenkieli on vanhempaa kuin vajaa 200 vuotta vanhaa 1840-luvulta alkaen.

Ps. - se että on utelias tietämään asioista on välttämätön hyve tullakseen sivistyneeksi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat