Siirry pääsisältöön

Suuresti ihmettelen jos persoonallisuustesteihin erikoistunut Psykologiliiton puheenjohtaja Jari Lipsanen on todellakin lausunut näin

Suuresti ihmettelen jos persoonallisuustesteihin erikoistunut Psykologiliiton puheenjohtaja Jari Lipsanen on todellakin lausunut näin


 Me naiset:

https://www.is.fi/menaiset/ilmiot/art-2000010227407.html


Jari Lipsasen mukaan Big Five on edelleen kaikkein tutkituin ja käytetyin malli. Lipsanen kuitenkin huomauttaa, että persoonallisuustestit perustuvat itsearviointiin. Kaikissa itsearviointimenetelmissä haasteena on se, että ihmisillä on ennakkoluuloja, asenteita, ajatuksia ja mielikuvia – oikeita tai vääriä – siitä, mitä testeillä haetaan.

– Ihminen miettii usein, mikä on sosiaalisesti suotavaa. Se heikentää aina arvioinnin luotettavuutta. "


Hän sanoo että persoonallisuustestit perustuvat itsearviointiin - siis yleistää noin.


Ja sivuuttaa täysin jopa historiallisessa katsauksessaan - projektiiviset persoonallisuustestit - jotka eivät todellakaan ole itsearviointitestejä.


Kysymys kuuluu - jos psykologiliitto edustaa tällaista projektiiviset testit tietoisuudestaan kieltävää testikäsitystä - tarkoittaa se sitä että sillä ei ole myöskään psykodynaamista persoonallisuusteoriaa käytössään.


Joka testikentällä tarkoittaa juuri sitä silloin psykologia varmasti on itsearviointitestien vanki persoonallisuusarvioinnissa - kun niitä ei voi millään standardisoiduilla itsearvioinnista riippumattomilla keinoilla katsoa -ja myös mm sitä että projektiivisilla testeillä suhteessa itsearviointitesteihin voidaan arvioida mm sitä kuinka itsensä tunteva henkilö on - ja myös sen että jos itsearviointitesteissä on kuva loistava ja projektiiviset testit näyttää toista niin kyseessä on todennäköisesti jonkin asteinen psykopatia - jossa hyvältänäyttävän ulkokuoren läpi sisällä piillevä sekavuus saattaa lyödä yllättävin tavoin läpi.


Ihmetellä siis täytyy missä psykologian maailmassa tällä hetkellä mennään - ei ainakaan persoonallisuuden teoriassa missään kovin älykkäässä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat