Milloin nämä teot muuttuu rikoksiksi ihmiskuntaa vastaan. Pitäisikö ilmastonmuutoksen, monimuotoisuustuhon ja lajikadon estämisestä ja haittaamisesta antaa vankeustuomioita.

 Milloin nämä teot muuttuu rikoksiksi ihmiskuntaa vastaan.

 Pitäisikö ilmastonmuutoksen, monimuotoisuustuhon ja lajikadon estämisestä ja haittaamisesta antaa vankeustuomioita.


Tätä ihmiskunta kasvavasti ja kiihtyvästi saa kun ei piitannut ajoissa eikä piittaa vieläkään ilmastonmuutoksen, monimuotoisuustuhon ja lajikadon torjumisesta.

https://yle.fi/a/74-20097259

Luonnonvoimat päästettiin valloilleen tuhoamalla monimuotoisuuden kyky sitoa niitä - ja nyt ne tulee täysin ennakoimattomana vyörynä ennakoimattomalla voimalla ennakoimattomiin paikkoihin maapallolla.

Yksi tyhmyys on vielä vältettävissä - se että panostetaan rajusti kaikenlaiseen lähitoimintaan - sillä pitkät keskitetyt globaalit arvoketjut ovat multifataalisesti haavoittuvimpia kasvavien luonnonvoimien edessä.

Suomessa lähitoimintana ruoka, energia, turvallisuus ja sosiaalinen huolenpito korostuu valmiusvaatimuksena juuri siihen paikkaan jos ilmastokatastrofi iskee kohdalle - mutta myös siksi että on välitön valmius auttaa muita lähellä olevia lähitoiminta-alueita jos ilmastokatastrofi iskee sinne.

Siksi nuo lähivalmiusasiat pitää viedä tehostetusti valtiolta kuntien asiaksi - sillä kuntien lähitoiminnalla pitää olla itsellään lähitoimintavalmius jos katastrofi iskee. Lienee varmaa että niissä kunnissa maailmassa kuolee katastrofeihin ihmisiä vähemmän joissa on tiedostettu lähivalmius kohdata katastrofi-iskuja.

Lähivalmiuden kärkeen kuuluu myös alueen topografianalyysi - että mihin tulvivien vesien vyöry iskee - millä aikataululla - eli miten nopeasti kukin alue pitää evakuoida - ja millä voimalla - että tiedetään mitä rakenteita pitää vahvistaa - missä tulee maanvyöryjä - asiat jotka tulee erittäin kalliiksi sekä ihmishengissä ja rahassa jos niin ei ole tehty.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin