Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin 


Muiden pitää saada maalata saamelaisia kuten ketä tahansa. Mitä Lapin keisareita he luulee olevansa - sanon minä Kemijärveltä syntyjään suoriksi asiat sanomaan oppinut - ei sillä että Kemijärvellä olisi asiat suoriksi sanottu - vaan sillä että ne sanottiin kieroksi.

Aivan mahdottomaksi mennyt. Tämä ihme saamelaisten ulkohipiäpingotteluhan voi kääntyä siihen että vaikkapa muotitalot tai korusuunnittelijat hyppii määrittelemään että jotain korua ei saa laittaa jonkun puvun kanssa presidentin itsenäisyysvastaanotolle linnan juhliin. Tai ettei asua voi esittää kadun lehtikuvassa koska se esitetään väärässä yhteydessä.

Minä taas sanon saamelaisista nykyään - että he ovat niin ultramoderneja televisiolähetyksissään ja muutenkin - että ihan kuin eivät olisi koskaan metsässä ja tuntureilla käyneetkään saati asuneet vuosisatoja kodissaan.

Niin ulkokultaisen vieraantunut julkikuva ainakin tulee minulle - kuin saamelaiset olisi tempaistu suoraan Milanon muotikadulta tunturin päälle töllisteiemään. 

Tuo Sourin maalaushan on kiva.

Yle

" Sourin teoksia on tarkoitus heijastaa Helsingin Senaatintoria ympäröivien rakennusten julkisivuihin. Siellä Sourin 19 öljyvärimaalausta tuovat pohjoisen myyttiset maisemat keskelle Helsingin keskustaa.

Saamelaisyhteisössä Sourin Lappi-henkinen kuva herättänyt kritiikkiä.

Saamelaisvaikuttaja Petra Laiti julkaisi kuvapalvelu Instagramin tarinoissaan päivityksen, jossa roimi Souria saamelaisen kulttuurin omimisesta.

– Tämä on auttamattoman vanhanaikainen kuvasto. Sellaisiin kuuluu aina, että on vuori, on [saamelaispuku eli] gákti ja on poro. Tämän stereotyyppisemmäksi ei kuvaus voisi mennä, Laiti sanoo Ylelle.

Hänen mukaansa sekä festivaali että taiteilija hyötyvät kuvalla saamelaisesta kulttuurista. Hän huomauttaa, että Lux Helsinki -tapahtuma on aikaisemmin sisällyttänyt saamelaisten taiteilijoiden teoksia kuvastoihinsa.

– He tietävät, etteivät saamelaiset kuvaa tällä tavalla itseään: mitä festivaalilla on tapahtunut, että tällainen kuvasto on päässyt näyttelyyn? "

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat