Yhteiskunnan näkymättömät normit jotka ei salli ihmisten olla oma itsensä julkisessa tilassa.
Suomi on huomaamattomalla tavallaan voimakkaasti identiteettiestoiseksi kasvanut ja jopa identiteettikielteinen. Koulukiusaamisenkin ytimessä on identiteettikielteisyys.
Että olet oma itsesi kuuluu kotiin - mutta ei julkiseen tilaan.
Yhteiskunnan näkymättömät normit jotka ei salli ihmisten olla oma itsensä julkisessa tilassa.
Tilanne.
Sorsapuisto Tampereella. Menemme karaokeystäväni kanssa puistonpenkille ja alamme laulaa karaokea.
Ihmisiä kävelee, lenkkeilee, taluttaa koiria ohitsemme ja tietysti ihmiset istuvat myös puistonpenkeillä.
Näkymättömien normien mukaan nuo yllä mainitut ovat puistossa olemisen normeja - mutta ei karaoken laulaminen. Sitä ei ääneen sanota mutta julkisessa tilassa on näkymättömät julkilausumattomat normit mitä siellä saa tehdä.
Mutta nyt voimme astua kysymyksenasettelussa syvemmälle tasolle - sillä kun karaoken laulaminen on hyvin henkilökohtainen asia - ja sitä kautta toimme karaoken kautta oman itsemme julkiseen tilaan - olimme oma itsemme julkisessa tilassa normeista poikkeavalla erilaisella tavalla Tampereen Sorsapuistossa.
Niin kysymykset kuuluu - kuinka paljon julkisessa tilassa saa olla oma itsensä - kuinka paljon julkisen tilan julkilausutut tai julkilaisumattomat normit estää sen - ja kuinka tuhoisaa se on julkisen tilan haluttavuudelle jos normit säätää ettet saa olla oma itsesi - myös niin ettei muut ihmiset siitä häiriinny tai häiritse sitä.
Kysymys kuuluu myös olemmeko ajaneet julkisen tilan normeilla ihmiset tilanteeseen että vain kotona he saavat olla oma itsensä mutta julkisessa tilassa sitä paheksutaan.
Suomi on ajanut itsensä sellaisella hyvin ahtaaseen identiteettikielteiseen tilaan.
Edelleen kysymys kuuluu kuinka kiinnostava sosiaalisesti on julkinen tila jossa ihminen ei saa olla itsensä verrattuna tilaan jossa saa. Vetovoimaero on hirmuinen.
Onko edellä sanottuun viitaten tilanne se - että Suomi on siinä mielessä identiteettikielteinen - lue: sosiaalisesti oikein tylsä paikka - että julkisen tilan sosiaaliset normit estää henkisesti ihmistä olemasta oma itsensä. Kahvilassa juodaan kahvia ja jutellaan - mutta ei siellä vedetä sakkilautaa tai korttipakkaa taskusta ja ruveta naapuripöydässä istuvan kanssa pelaamaan jos hän haluaa.
Minusta siis Suomi on huomaamattomalla tavallaan voimakkaasti identiteettiestoiseksi kasvanut ja jopa identiteettikielteinen. Koulukiusaamisenkin ytimessä on identiteettikielteisyys.
Että olet oma itsesi kuuluu kotiin - mutta ei julkiseen tilaan.
No niin - kysymyksenasettelu on nyt suurpiirteisesti esitetty.
Kommentit