Teknologian rakentamisen sisään rakennettu reaalikustannuskohtuuton hinta

Teknologian rakentamisen sisään rakennettu reaalikustannuskohtuuton hinta


" Täytyyhän sen maksaa paljon kun siitä on niin paljon hyötyä "

Vaikka realismi todellisista aines- ja työkustannuksista olisi paljon pienempi.

On siis runsaasti ilmaa - sinne pumpattuna - sen välillä mikä on oikea rakennuskustannus kuin mitä rakentamisen hinnaksi asetetaan.

Tästä häikäilemättömästä epäeettisestä teknologia-alojen ryöstöretkestä verorahojen äärelle esimerkkejä löytyy erityisesti sairaalarakentamisesta. Se mikä maksaa normaalirakentamisessa ja laitteena tietyn summan saattaa olla sairaalarakentamisessa moninkertainen. Varmaan it-alalla sama.


Teknologian hyöty sisällytetään itse teknologian hintaan - vaikka sitä ei teknologia edes myy.


Ja systeemi on se - että mitä hyödyllisempi rakennus on sitä enemmän rakentaja kähmii hyötyä siitä ylihintaa kustannusrealismiin verrattuna .

Rakentajasta tulee siis esimerkiksi kallis lisäkustannus terveydenhuollolle - joka on pois hoitajien palkoista, hoitajamitoituksesta, vanhusten ulkoiluttamisesta jne. 

Ja sama röyhkeä rahastusralli aivan kaikilla aloilla - teknologia kahmii arvoista taloudellisen hyödyn vuosia ennen kuin se hyöty arvoista on millään tavalla edes toteutunut.

Joten koko yhteiskunta on teknologiakustannus-takakenoinen. Pahasti, arvotuhoisasti ja epäeettisesti.


Ja mikä törkeää myös on - poliitikot ja viranomaiset ovat ihan teuraslampaita tällaisen ilmiön edessä - niin että esimerkiksi Apotti nauraa paskaista naurua - kun lääkärit irtisanoutuu viroistaan kun HUS ei pääse Apotista. Ja Helsingin pormestarina istuu kokoomuslainen talousnero - tosiaan.


Kysymys kuuluu - millä tavalla Outokummun oheinen hanke ja poliitikkojen ja viranomaisten toiminta näyttäytyy ylläolevien kysymysten valossa.


https://yle.fi/uutiset/3-12643674

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat