Sota käsitteenä pitää ymmärtää usealla tavalla syvällisesti uusiksi
Sota käsitteenä pitää ymmärtää usealla tavalla syvällisesti uusiksi
Ensinnäkin siihen täytyy kuulua ei sotaisat vaikuttamiskeinot jotka eivät ole aseellisia eikä diplomaattisiakaan - vaan suoraa vaikuttamista siihen että sodista päästäisiin.
Täytyy luoda hallinnollinen rauhan rakenne - niin että se vie sodan uhkan kauaksi menneisyyteen.
Kun Venäjä on näköjään aina keskusjohtoisena väkivaltainen sisä- tai ulkopoliittisesti - niin se on myös valtio jossa kansalaiset eikä naapurivaltiot voi rakastaa aidosti sen valtaa ihan kuin perhettä pahoinpitelevää isääkään ei voi rakastaa aidosti.
Siksi rauhan ratkaisu olisi kaataa Kremlin muuri ja keskusvalta ja saada Venäjä jaettua demokraattisiksi osavaltioiksi - jossa siihen joka on lähellä voi vaikuttaa ja kun siihen vaikuttaa se tulee rakkaaksi. Ja silloin tarpeet sisäisiin ja ulkoisiin aggressioihin väistyy.
Keskusjohtoinen Venäjä on aina ollut historiallinen aggressioerehdys - ja se pitää nyt korjata.
Toinen asia jossa sotaa - siis aseilla käytävää sotaa - pitää ajatella uudella tavalla.
On se että talouden toimijat eivät saa toimia omista eduistaan niin kuin aseellista sotaa ei olisikaan - että valitaan se sodan osapuoli mihin liitytään josta saa enemmän taloudellista hyötyä. Se on yksinkertaisesti kelvotonta - koska se potkii jalat alta poliittiselta vallalta joka perustuu etiikkaan, arvoihin ja periaatteisiin.
Mutta sen pitää toimia myös niin päin - että ei aseellisen sodan välttämisen keino ole sekään että se korvataan taloussodalla.
Joten - kannattaa nyt lopultakin tajuta tässä maailmassa tämä - myös ilmastonmuutoksen, monimuotoisuuden ja lajien säilymisen sekä ihmisten kohtuullisen taloudellisen tasa-arvon kannalta.
Taloutta, talouselämää ja yrityksiä - ei pidä enää käsitellä asian kuin asian suhteen silkkihansikkain - vaan nyrkkeilyhansikkain - kunnes ne tajuaa ettei niillä ole vastuuvapautta etiikasta, arvoista ja periaatteista.
Se kun on systemaattisesti talouselämä joka pilaa kaiken hyvän elitistisellä etuoikeudellaan tehdä mitä vaan - etiikasta, arvoista ja periaatteista piittaamatta - toisin kuin politiikka ja tavalliset ihmiset tekee.
Toisin sanoen - pitää myös kaataa talouslinnakkeiden muurit tässä maailmassa.
Esimerkki miten epäeettinen talous vaikuttaa. Turkissa kelvottomasti maanjäristyskestämättömästi rakentaen rakennusyhtiöt tappoi kymmeniä tuhansia ihmisiä kun maanjäristykset iski - varsin hyvin tietäen että niitä tulee Turkissa varmasti.
Samanlaista talouselämän limboilua näkee myös ilmastonmuutoksen, monimuotoisuuden ja lajien häviämisen torjunnassa.
Ja surkeaa limboilua on myös - että Biden julisti ympäristöpohjaisen taloussodan - prostituoi vihreän aatteen tehdäkseen sillä Yhdysvalloille rahaa - varsin hyvin tietäen mitä vahinkoa se laajasti muualla tekee. Siis puhtaana motiivina entistä enemmän rahaa Yhdysvalloille niin kuin sillä sitä ei jo ylkin kyllin ja liikaakin olisi. Mikä se semmoinen demokraattipresidentti on.
Kaiken kaikkiaan pitää tiukan analyyttisesti kysyä - miten paljon talouselämän edut on sodan kuin sodan aikaansaamisen takana.
Kuten näkyy - käsite sota pitää panna ihan uudenlaisen analyysin alle - eikä etiikan ja realismin kritiikiltä pidä mitään tahoa säästää.
Kommentit