Ukrainan sodassa pitää mielestäni nähdä näitä asioita

 Ukrainan sodassa pitää mielestäni nähdä näitä asioita


Vaikka Venäjällä on ollut kaikessa ylivoima se on hävinnyt koko ajan.

Sillä on paljon rajoittamattomammat resurssit - Valko-Venäjä tukialueena, pystyy ampumaan niin kaukaa kuin haluaa.

Ukrainalla on rajoitettu lupa iskeä Venäjälle, ei yllä ohjuksilla kaikkialle, merivoimat pienet. 

On jokseenkin vaikea olla sanomatta että yleistilannekuvassa on Ukraina pärjännyt hyvin.

Ja se on käyttänyt sitä osaamista mikä sillä on - ja hyvin - kuten tulos näyttää, pysynyt osaamisalueellaan kuten Pekka Toveri maltillisesti toteaa.

Lisäksi Ukraina on ollut innovatiivinen drooneissa ja kehittää koko ajan aseteollisuutta.

Se että Pekka Toverin mainitsemalla tavalla ukrainalaiset on maltillisia - joka näkyy heidän rauhallisuudessaankin ja myönteisyydessä - on perusetu kun venäläiset toilailee aivan kaikessa ja koko ajan.

Kun nyt ukrainalaiset saavat järeämpiä ja kantavampia aseita ja myös nopeita panssaroituja rynnäkkövaunuja - niin kummanahan sitä jo voi pitää etteivät he maltilla keksisi keinoja mennä läpi mistä vaan Venäjän puolustuksesta. 

Se on kuitenkin niin että hätä keinot keksii ja maltin kanssa hyvät keinot - ja pitää muistaa sekin että ukrainalaiset on jo vuosia sotineet kun taas Venäjältä tuodaan ihan untuvikkoja tapettavaksi. Ukrainalaiset ovat kokeneita sotureita. Ja omalla maallaan, se on hirmuinen etu.

Lisäksi - ukrainalaiset tai kuka lie - mistä sen tietää kuka - on alkanut pommittaa ympäri Venäjää drooneilla. Ja se on kova isku Putinin sisäpolitiikalle - sota kun on nyt Venäjälläkin - ja venäläiset alkaa kysyä että mitä järkeä koko hommassa.

Eli kyllä siinä kaikki voiton avaimet on ukrainalaisten käsissä. Semminkin kun Venäjä joutuu yhä enemmän satsaamaan joukkoja sisä-Venäjän varjelemiseen pommitukselta - kukaan kun ei tiedä paitsi se kuka lie joka pommittaa että mihin niitä pommeja putoaa.

Varmasti olisi hyvä jos ukrainalaisilla olisi koordinoitua hyökkäysosaamista - mutta olisiko se nyt vain kahle heidän nykyosaamiselleen - eihän afgaanitkaan mitään osanneet mutta pärjäsi silti kaikille jotka siellä kävi. Viimeisen päälle koulutetuille sotilaille.

Eli onkohan nyt besserwisseröinnillä liian paljon sormensa pelissä. Vaikka voihan sitä sanoa että jos Ukraina voittaa niin että se oli väärin voitettu.

Taiteessa - siis siinä oikein maailmankuulussa kuten Picasso, van Gogh jne - on oleellista että se on luovaa ja sen takia menestyksekästä kun taiteessa ei voi sanoa onko se oikein tehty. Ei ole oikein tehtyä taidetta - voi olla hyvin käytettyä tekniikkaa mutta ei se ratkaise vaan jopa sekin että sitä käyttää väärin - kunhan lopputulos on hyvää taidetta.

Sitten Picasson ja van Goghin jäljessä tulee niitä jotka sanoo että näin tehdään oikein heidän taidettaan - kun se mitä he tekivät ei ollut kyse oikein vaan tarkoituksenmukaisesti luovasti tekemisestä - ensimmäisinä sillä tavalla. Ja sitten heidän jälkeensä tulevat kääntävät sen luovan tekemisen oikein tekemiseksi - ja saman tien kadottavat luovuusnäkökulman asiaan.

Samalla tavalla suomalaiset motittajat ja putken kautta pst-tykillä tähdäten useita panssareita tuhonnut teki luovasti. Niin kuin hyväksi näkivät ja hyvän tuloksen aikaansaivat. Tai keksivät Molotovin coctailin.

Politiikka ja taide ja sota on mahdollisuuksien taidetta - jos ei niihin mahdollisuuksiin sisälly suomalainen sotilaskoulutus niin sitten ukrainalaiset keksivät omat "mottinsa" jne.

Pekka Toverilla on juuri oikea maltin asenne niin kuin sodassa pitää ollakin - ei sinne pidä koulukirja kädessä vaatimaan "oikeaa" suoritusta - eikä myöskään emootiokiihkossa riehumaan - vaan maltilla ja luovasti niilä eväillä joita siellä on. Minä arvioin tietenkin vain ent reservin luutnanttina kenraaliluutnanttia - mutta kun lisään asiaan psykologisia oivalluskykyjäni niin päästään kiinni siihen kiinni mitä siellä ihmisten päässä tapahtuu. Ja ukrainalaisten hämmästyttävä maltillinen rauhallisuus on aivan varmasti heille keskeinen avu - sillä silloin he ei toimi koulukirja kädessä eikä ryntäile päättömästi - vaan toimivat maltilla ja luovasti. Ja on vaikea keksiä parempaa asennetta sotatoimiin ainakaan minun mielestä.

Minua ainakin rauhoittaa heidän maltillinen ja kasvoiltaan myönteinenkin olemus. Että kyllä he hommansa hoitaa. Ilmeisesti millään tavalla horjumatta.

https://yle.fi/a/74-20020165


Ps. Lisäksi - isoissa manöövereissä on myös isojen tappioiden riskit.

Kun taas kun kuka lie pommittaa sotilaallisia kohteita syvällä Venäjällä ja ukrainalaiset pienet reilusti alle kymmenen hengen ryhmät pommittaa iskuillaan Mariupolia ja Krimiä - niin tappioriskit ovat hyvin pienet ja aiheutetut tuhot suuret - ja venäläisten aluetta syödään sisältä päin niin että se miehitys on kuin reikäjuustoa - jossa ukrainalaiset kyllä tietää missä ne reiät on mutta venäläiset ei - ja hyvässä lykyssä käy niin että muutama viiden hengen ryhmä motittaa isonkin venäläisjoukon että heilahtaa. Ja alkaa ampumaan venäläisjoukkojen välissä kumpaankin suuntaan jolloin venäläiset päätyvät ampumaan toisiaan ukrainalaisten luikahdettua alta pois - kun venäläiset ei enää tiedä missä niitä ukrainalaisia on. Niin että silleenkin siinä voi käydä. Kun maltilla ja luovasti mennään.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat