Ei Putinin Venäjä ole ylivoimainen haaste missään mielessä Euroopalle. Kaikissa suhteissa Venäjälle pärjätään. Se on täysin selvää.

 Trumpin mahdolliseen presidenttiyteen varautumiseksi Euroopan maiden on nyt vietävä Ukrainaan runsaasti pitkän kantaman ohjuksia


Sillä kaiketi juuri ne on tarkasti osuvien tykistöammusten ohella aseita - joilla Ukraina tehokkaimmin per laukaisu pystyy tekemään suurinta vahinkoa Venäjän sotatoimille Ukrainassa.

Ja mitä enemmän Ukraina on niskan päällä sodassa ja Venäjä hätää kärsimässä - sitä vähemmän mahdollisella Trumpin valinnalla on vaikutusta Euroopan turvallisuuteen.

Se on doktriini joka Euroopan on otettava laajemmassakin mielessä - ollakseen turvallisuuspoliittisesti riippumaton Yhdysvalloista.

Muilla Euroopan mailla kuten Suomella ja Puolalla ei ole hätää vuosikausiin Venäjän suhteen - sillä Venäjällä on pitkään aikaan tuskin kykyä aloittaa mitään uutta rintamaa ja vielä vähemmän kykyä voittaa siinä sodassa.

Siksi lähiajan isompi strateginen tavoite on rakentaa Ukrainasta entistä vahvempi sotilasvoima - ja nykyinen taktinen tavoite on antaa Ukrainalle paljon pitkänkantaman ohjuksia ja täsmäosuvia tykistöammuksia - sillä se on voittaja joka osuu vähimmin toimin kaikkein tärkeimpiin kohteisiin - jota täydentää Ukrainan vahvan jalkaväen tehokas toiminta missä vaan.

Taustaksi täytyy muistaa että Trumpin kaltainen presidentti - voi populistisesti haihatella mitä vaan - kun sota ei ole millään tavalla lähelläkään sen rajoja.

Ja siksi Euroopan pitää olla entistäkin tiivistyneemmin sekä eettinen että realistinen mutta myös tavoitteellinen.

Ei Putinin Venäjä ole ylivoimainen haaste missään mielessä Euroopalle. Kaikissa suhteissa Venäjälle pärjätään. Se on täysin selvää.


Yle

" Yhdysvaltojen vuoden 2024 presidentinvaalien tulos vaikuttaa eurooppalaisten turvallisuuteen tavalla, jota on vaikea ennakoida.

– Trumpin uudelleen valinta presidentiksi on realistinen riski, sanoo François Heisbourg.

Heisbourg on arvostettu ranskalainen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan asiantuntija ja neuvonantaja.

Jos Donald Trump voittaa vaalit, hän todennäköisesti vähentäisi tukea Ukrainalle ja suuntaisi Yhdysvaltojen puolustuksen voimavaroja muualle kuin Eurooppaan. Se voisi tarkoittaa, että Euroopan olisi pärjättävä Venäjän kanssa ilman Yhdysvaltojen tukea. "

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat