Kysymys kuuluu - pitääkö nyt Venäjän potentiaalisesti uhkaamien valtioiden ottaa itse turvallisuusohjat käteensä - ja lähteä ensitöikseen takaamaan Venäjän häviö Ukrainassa,
Minä luulen että lännen geopoliittinen kaava on tämä.
Se ei missään tapauksessa antaisi Venäjän vallata esimerkiksi Pohjoismaita - mutta hyväksyisi pienet alueluovutukset Venäjälle jos se estää yhteenoton Venäjän kanssa.
Vallitsee oma etu lähinnä -ajattelu. Että kun asia ei meitä koske se ei kiinnosta - kuten jotain Italiaa tai Espanjaa lähteä jotain Suomea tai Viroa puolustamaan.
Keski- ja Etelä-Eurooppa ajattelee kylmän kyunisesti - antaa rajavaltioiden sotia ja toimia puskurina ja alueluovutuksilla verenvuodatuksen lisäksi maksaa siitä että sota ei ulotu heihin.
Pohjoismaissa pienemmällä geopoliittisella alueella on pakko katsoa naapurinkin etua ja siksi osallistua puolustukseen.
Tämän kaiken johtaessa siihen että niillä joilla on yhdessä omaa etua Venäjän suuntaan on tehtävä yhteistyötä.
Myös Venäjän rajavaltioiden. Kenties luoda Puola-Ukraina pohjalle sen alueen puolustusliitto Pohjolan tapaan.
Ideologiat: Länsi ei taatusti halua maihinsa Putinin diktatuuria tms. Mutta se ei ole niin periaatetasolla demokratiakiinteä - ettei se voisi luovuttaa Venäjälle jonkun reuna-alueen maiden alueita pysyäkseen erossa sodista - siis kylmäkyynistä itsekkyyttä demokratian sisällä.
Tässä nyt avautuneessa isossa geopoliittisessa kuvassa arveluttaa se - ettei länsi haluakaan taistella kaataakseen Putinin sairaan diktatuurin - eikä etenkään imperialismeja vastaan - vaan lännen suuret maat Yhdysvallat, Britannia, Italia, Ranska, Espanja, Saksa - ovat lähteneet suoralle geopoliittis-imperialistiselle suurvaltapolitiikan linjalle.
Jossa pieniä maita ja niiden alueita myydään ihmishengistä piittaamatta kuin aina ennenkin. On jopa mahdollista että Putin on painostanut Saksan luopumaan juuri tuosta näkökulmasta johtuen Taurus-ohjusten lähettämisestä Ukrainalle.
Mitä tästä jää käteen Suomelle ja muille Venäjän uhan alla oleville maille.
Se että länsi ja suurvallat ei aio edes poistaa Venäjän uhkaa - ja käyvät heillä suurvaltapoliittista kauppaa kuin ennenkin.
JA ETTÄ VENÄJÄN UHAN ALAISTEN VALTIOIDEN ON OTETTAVA ENEMMÄN TURVALLISUUSPOLIITTISTA KOHTALOA OMIIN KÄSIINSÄ JA TIIVISTETTÄVÄ RIVEJÄÄN.
Johtaisiko tämä siihen - että Suomi joutuisi luovuttamaan esimerkiksi Imatran Venäjälle - jotta Nato välttäisi sotilaallisen yhteenoton Venäjän kanssa. Imatralla on paljon venäläisiä ja hieno Valtionhotelli Imatrankosken rannalla jonka Venäjä haluaa,
Näinkö länsi pelaisi Venäjän pussiin - Venäjä valtaa alueen - ja Nato ei tee mitään välttääkseen sotaa.
Näin länsi olisi hyväksyntyt Venäjän aggressiivisen imperialistisen solutuspolitiikan. Joka pala palalta söisi alueita naapurimaista.
Tässä tilanteessa siis pitäisi esimerkiksi Moldovan itse häätää venäläiset sotilaat maastaan - vaikkapa Ukrainan avustuksella. Jos se jotain muuta itse jossain vaiheessa toivoi että länsi auttaisi - ei auta.
Tämä panee kovan haasteen NYT Venäjän rajavaltioille Norjalle, Suomelle, Virolle, Latvialle, Liettualle, myös Puolalle Valko-Venäjän naapurina - että lähtevätkö ne auttamaan Ukrainaa että Venäjä saadaan kaadettua.
Koska kaikissa muissa mahdollisuuksissa paitsi siinä että Venäjä on hävinnyt ja Putin kukistunut - joka voi tapahtua vain Venäjän häviämisen kautta - on niiden alueellisen koskemattomuuden asema kyseenalainen - kun länsi käy Venäjän kanssa aluekauppaa muiden maiden alueilla - välttääkseen yhteenoton Venäjän kanssa.
Joka tarkoittaa sitä että sotaisa Venäjä voi aloittaa aluevaltausyhteenoton testatakseen - myykö rauhanomainen länsi jälleen rajavaltioidensa maita - niissä ihmisten jo kuollessa puolustaessaan alueitaan - Venäjälle.
Säilyttääkseen hyvät rauhanomaiset kasvonsa.
Kysymys kuuluu - pitääkö nyt Venäjän potentiaalisesti uhkaamien valtioiden ottaa itse turvallisuusohjat käteensä - ja lähteä ensitöikseen takaamaan Venäjän häviö Ukrainassa,
On pidettävä mahdollisena sekin että vedätetty Ukraina hylkää Naton ja EU:n.
Ja Ukraina Puolan, Moldovan jne mahdollisesti Suomenkin ja ehkä Pohjoismaidenkin kanssa muodostavat rajavaltioiden puolustusliiton - aseteollisuuttakin on laajasti ja Ukraina kehittyy asiassa koko ajan.
Rajavaltioiden itsenäinen puolustus alkaa nousta kovasti arvoonsa.
Yle
" ISW:n analyytikoiden mukaan Joe Bidenin hallinnon virkamies ja eurooppalainen diplomaatti kertoivat Politicolle 27. joulukuuta julkaistussa artikkelissa, että Bidenin hallinto ja EU:n viranomaiset ovat siirtämässä painopistettä Ukrainan täydellisen voiton tukemisesta Venäjää vastaan Ukrainan aseman parantamiseen oletetuissa mahdollisissa neuvotteluissa.
Politico huomautti, että tällaiset neuvottelut todennäköisesti pakottaisivat Ukrainan luovuttamaan alueita Venäjälle. "
Tulisiko belgialaiset tai espanjalaiset puolustamaan Suomea tai Viroa.
En usko.
Länsimaat eivät halua Venäjän tappiota, koska ne pelkäävät Venäjän hajoamista, kuten kävi reilut sata vuotta sitten. Riskit ovat liian suuret.
Mitä pelkäämistä siinä on. Muuta kuin kenties Venäjän muutamia pieniä sisäisiä sotia.
Aika on nyt toinen kuin vuosisata sitten.
1. Maailma on avoimempi – matkustamisella, muualla asumisella, tiedolla siitä moten muualla eletään, internetillä – että loikkaaminen uuteen Venäjällä on paljon helpompaa ja tietopohjaisempaa
2. Barbaariset otteet ovat nykyään enemmänkin suodattunut Kremlin hulluihin – en usko että sellaista kiihkoa syntyy kuin satavuotta sitten kansan keskuudessa.
3. Ei venäläisillä ole lainkaan sitä vihaa kuin mitä Putinilla on – Ukrainan sota on Putinin vihanäytelmä – ei heidän.
Ei sieltä mitään vallankumousaaltoa tms synny – ei siellä ole sellaisia emotionaalisia paineita