Venäjää vastaan taistelun periaateydin on diktatuurin kaataminen - se ydin on syytä ymmärtää syvällisesti ja joka paikassa lännessä

 Venäjää vastaan taistelun periaateydin on diktatuurin kaataminen - se ydin on syytä ymmärtää syvällisesti ja joka paikassa lännessä



Näinä kiihkeinä aikoina myös poliittiset äärimmäisyysaatteet saavat puhtia taakseen diktatuuripyrkimyksiin saakka.

Olisi hölmöä että kun lännellä saattaa olla maailmansodan tasoinen taistelu diktatuureja vastaan.

Niin samaan aikaan läntisissä maissa on pyrkimyksiä diktatuureisin itsessään.

Sehän on sama kuin mitätöisimme omassa maassa demokratian - tuloksena diktatuureja vastaan taistellusta muualla. Ei mitään järkeä.

Emme me tarvitse eikä meidän pidä sallia missään diktatuureja sitä mukaan kun pääsemme niistä eroon. Demokratia on paras - ja halutuin. Ihan selvästi.

Mutta - se että jos joku tai jotkut johtaa koska ovat vertaisistaan parhaita - ei ole diktatuuria - vaan pelkkää järkevyyttä. Joten diktatuuria ei pidä sekoittaa tuohon asiaan.

Tietysti vertaisistaan parhaista tulee usein myös jonkin asteisia auktoriteetteja ainakin - ja keino estää sen diktatuuriksi tulemisen - on mitata demokraattisesti realismilla onko lopputulos asioiden kehittymisestä laajasti ja perustellusti hyvä.

Suomessa oikeistossa muhiva halu Suojeluskuntien palauttamiseen pitäisi haudata historiaan - sillä niillä on Suomessa liian oikeistodiktatorinen ruma kaiku.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat