Äärimmäisen surkeaa kausaalisuuden ja korrelaation väärinymmärrystä

Äärimmäisen surkeaa kausaalisuuden ja korrelaation väärinymmärrystä



 Vahva selitys yhteydelle lienee se että skitsofrenia-alttiit ovat muita sensitiivisempiä ja kaipaa läheisyyttä, hellyyttä ja hyväksymistä  joita kissa voi antaa - lisäksi kissaa ei tarvitse ulkoiluttaa kuten koiraa pelottavaksi kokemassaan ulkomaailmassa.

Ihan hirvittää missä jamassa on tuokin tutkimus ja edes psykiatrien alansa ymmärrys. Sen sijaan median kausaalikäsitys on järkyttävä.

Eikö medioiden toimituksissa ole mitään tieteellistä peruskontrollia jutuille - kysyn jo toista kertaa.

Että kissan omistaminen lisää mielenterveysriskiä - hehe - selityksessä jonka esitän on taas tilanne päinvastainen - kissan läsnäolo vähentää skitsofrenia-alttiin liukumista sairauteen. Sillä kissalta ihminen saa mitä hän ei ihmisiltä saa.

MT

TK: Tutkimus vihjaa, että kissan omistaminen lisää mielenterveyshäiriöiden riskiä

Kissanomistajuuden ja mielenterveysongelmien kehittymisen välillä saattaa olla yhteys, väittää tuore tutkimus. Siitä uutisoi Tieteen Kuvalehti (TK).

Käsite ”hullu kissanainen” ei siis olisikaan täysin tuulesta temmattu.

Australialaiset tutkijat kävivät läpi 17 aiempaa tutkimusta, joissa tarkasteltiin skitsofrenian esiintyvyyttä kissan omistajilla ja niillä, joilla ei ollut kissaa.

TK kertoo, että psykiatri John McGrath ja hänen kollegansa Queenslandin mielenterveystutkimuskeskuksesta kertovat löytäneensä yhteyden kissan omistamisen ja skitsofreniaan liittyvien mielenterveyshäiriöiden lisääntyneen riskin välillä.

– Kun tilastollinen epävarmuus oli korjattu, havaitsimme, että ihmisillä, joilla oli läheinen kontakti kissoihin, oli noin kaksi kertaa muita suurempi todennäköisyys sairastua skitsofreniaan, tutkimusryhmä kirjoittaa.

TK KERTOO aiemmasta, vuoden 1995 tutkimuksesta, jossa ehdotettiin, että ilmiön selitys voisi olla vaaraton loinen, joka voi tarttua raa’asta lihasta tai saastuneesta vedestä. Myös tartunnan saaneen kissan purema tai joutuminen kosketuksiin tartunnan saaneen kissan ulosteeseen voi levittää kyseistä loista.

Tutkimukset aiheesta ovat kuitenkin heikkolaatuisia. 17 tutkimuksesta peräti 15 oli niin sanottuja tapaus-verrokkitutkimuksia, joilla ei voida osoittaa syy-seuraussuhdetta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat