Kemijoen voimayhtiöiden omistajien valinnan paikka - haluaako ne maineeseensa tahran - vai suorastaan hohtavan kiillon.

 Kemijoen voimayhtiöiden omistajien valinnan paikka - haluaako ne maineeseensa tahran - vai suorastaan hohtavan kiillon.

Tahran ne saa sillä että tekevät valituksen kalatiepäätöksestä - jolla saadaan lohi nousemaan uudelleen Kemijokeen - siten pitkittäen edelleen lohen uutta nousua vuosien taa. Tiedossahan on että oikeusinstituutiot ei osaa päättää mitään nopeasti. Saa nähdä osaavatko päättää asiasta valituskiellon.

Kiillon vesivoimayhtiöiden omistajat saa maineeseensa kun ne ilmoittaa etteivät valita päätöksestä.

Suoranaisen hehkuvan kohdan ne saa maineeseensa että aloittavat kalateiden työn heti - kolmessa vuorossa -ja ulottavat sen kaikkiin Kemijoen voimalaitoksiin - kunnes kalatiet on aikaansaatu. Menisikö niissä kolmivuorotyönä vuosi vai kaksi.

Jarruna asiassa on varmaan Rovaniemen kaupunki - joka haluaa että lohen nousun myötä saapuvat kalastajat myös pysähtyy Rovaniemen tasalle kalastamaan - sillä ettei Rovaniemen yläpuolella oleviin voimalaitoksiin kalateitä rakenneta.

Mutta se että lohi nousisi Kemijoen latvoille asti perinteisille lohen dna:n muistiin painautuneille vuosituhantisille kutupaikoille - olisi niin merkittävä aluepoliittinen teko - että tuskin valtakunnan poliitikotkaan sitä voi vastustaa.

Jolloin jos voimayhtiöt ilmoittaa että kalatie rakennetaan kaikkiin voimalaitoksiin kolmivuorotyönö - niin se on mittava laaja-alainen satoja vuosia vaikuttava historiallinen teko.

Vaikea kuvitella että vesivoimayhtiöt haluavat välttää rahan vuoksi sellaista maineen nostoa - joka kaikuu ympäri maailmaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat