Konsulttiyhtiö McKinseyn käsitys monimuotoisuudesta on dynamiikkakuivasti pinnallinen.

 Konsulttiyhtiö McKinseyn käsitys monimuotoisuudesta on dynamiikkakuivasti pinnallinen.

Ainakin siihen nähden miten itse - tuodessani monimuotoisuuden ihmiskunnan ja yhteisöjenkin perusominaisuudeksi - olen monimuotoisuuden esittänyt.

En ole lainkaan esittänyt konsulttiyhtiön tapaan monimuotoisuutta sisäiseksi ja ulkoiseksi markkinoinniksi työntekijöille, työnhakijoille ja yhtiön brändiksi.

Keskeinen käsite kun monimuotoisuudessa - ollakseen elävä eikä päälle liimattu brändilappu - on että ihminen on dynaamisesti mukana yrityksen dynamiikoissa - eikä joku kuin kukkaa kämmenellä kohdeltu henkilö - etenkään jos työ pitää tehdä niin se määrätään tehtäväksi mutta kunnioittaen.

Monimuotoisuutta ei ole se että ihmistä kohdellaan hyvin mutta ei vaadita mitään ettei rikottaisi monimuotoisuuden markkinointi-illuusiota.

Eihän monimuotoisuus-käsitteen lähtökohtakaan - elollinen luonto - ole nippu kasveja ja hyönteisiä - vaan niiden ja monimuotoisuuden olemassaolo ja tarkoituksenmukainen tehokkuus  - sekä etenkin elävyys - riippuu siitä - onko siellä eri osasten välistä dynamiikkaa eri arvoketjujen kanavissa.

Ja konsulttitoimisto McKinseyn kuvaus oikein rahisee dynamiikan poissaolosta johtuvaa ulkokohtaista kuivuutta.

Ihmiset ovat aidosti mukana arvoketjujen monimuotoisuuksissa - silloin kun he ovat omine dynamiikkoine mukana arvoketjujen dynamiikoissa sellaisina kun he ihmisinä ovat - jolloin heidän merkityksensä määrittyy tuosta dynaamisesta osallisuudestaan - eikä siitä mitä he ulkokohtaisesti ovat.

Toisin sanoen - lopultakin se mitä ja minkälaisia ihmiset ovat on toisarvoista sille mikä heidän merkityksensä on arvoketjudynamiikalle - mutta se että heidät hyväksytään ja heitä kunnioitetaan sellaisina kun he ovat - antaa heille sisäisen turvamuurin itsetunnolleen ja ihmisarvolleen - oikein hyvän motivaation toimia organisaatiossa - joita heiltä ei viedä mistään hinnasta missään tilanteessa.


Yle:

https://yle.fi/a/74-20100789

Mikä ihmeen DEI?

  • Monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden tukemista organisaatiossa kutsutaan lyhenteellä DEI.
  • Diversity (monimuotoisuus) = Millaisia taustoja työntekijöillä on (esimerkiksi rotu, etnisyys, sukupuoli, ikä, fyysinen kyky jne.).
  • Equity (yhdenvertaisuus) = Työntekijöiden reilu kohtelu. Käytäntöjä mukautetaan yksilöiden tarpeiden mukaan.
  • Inclusion (osallisuus) = Miten työntekijät kokevat yrityksen omakseen, miten heidät otetaan vastaan, kuinka he kokevat tulevansa kuulluksi. Lähde: Konsulttiyhtiö McKinsey & Company

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat