Onko tässä Länsiratahankkeesta paljastuva Suomen talouden laahaamisen perustavin virhe - oletetaan että sisämarkkinoista saataisiin tuotto joka pitäisi saada viennistä.

Eli Suomi elää sisämarkkinaitsepetoksessa.


 Onko tässä Länsiratahankkeesta paljastuva Suomen talouden laahaamisen perustavin virhe - oletetaan että sisämarkkinoista saataisiin tuotto joka pitäisi saada viennistä.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/32aa590e-0a29-43d3-a62a-f7be299ea431

Samaa ajattelua on että on vuosikymmeniä oletettu se kansantalouden kasvuksi kun rakentaminen elpyy - kun kyse on vain vientituottamattomien kansantalouden kulujen kasvusta.

Eli yksinkertaistaen - Orpon hallituksen pitäisi löytää vientituotto sille että länsirata voitaisiin rahoittaa - ja ihan sama kaikkiin vientituottamattomiin rakennusinvestointeihin.

Toisaalta tilanne paljastaa edellisen virheajattelun lisäksi toisenkin virheajattelun.

Sen että yritysmaailmassa nähdään valtion kassan tapaan EU:kin rahoituslähteenä korvaamaan sitä mikä pitäisi viennistä saada.

Samaa sukua on virheajattelu joka on EU:takin aiempi.

Valtionosuusideologia - kunnat ottaa järjettömiä lainoja järjettömän suuriin hankkeisiin kun saavat ison valtionavun.

Kaikki nuo kolme - 

1. kotimarkkinoilla kuvitellaan korvattavan vienti, 

2. EU:n tuella korvataan vienti, 

3. valtionavulla ja kunnan ottamalla velalla ylitetään reippaasti kunnan kyky yli sen realististen rahoitusmahdollisuuksien 

On aiheutettu valtava kansantalouden velkaantumisdynamiikka.

Jossa ovat syypäitä kaikki tahot - valtion viranomaiset, valtakunnan ja kunnallispoliitikot, talouselämä ja mediakin joka ei ole asettunut tätä valtion ja EU:n peräkammaripoikien velkaannuttamishulabaloota vastaan.

Ja Suomen kansa joka uskoo että raha kansantalouteen tulee rakentamisesta - ei tule - vaan kansantalouden kuluja ja jatkuva velkaantuminen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat