Suomen kansassa on yksi paha harhakäsitys. Ja varmaan muissakin kansoissa.

 


Suomen kansassa on yksi paha harhakäsitys. Ja varmaan muissakin kansoissa.


Se että he luulee painiessaan omassa epävarmuudessaan että jollakin on - ja täytyy olla - tieto ja varmuus asioiden totuudesta.


Kategorisesti sanottuna - EI OLE. Ei kenelläkään - edes Tasavallan Presidentillä.


Kaikki taapertaa asioiden tietämisen suhteen epävarmuudessa ja suhteellisissa totuuksissa.


Ja kun kansa luulee ettei noin ole - niin kansa loukkaantuu ja suuttuu kun joku tai valta ei tiedäkään jonka pitäisi tietää heidän mielestään.


Mutta asian ydin ei olekaan siinä että tietää asiat ja totuuden - vaan siinä että ymmärtää asiat kaikissa epävarmuuksissaan.


Minusta ainakin on yksi totuus monien joukossa tämä - tieto ei sisällä automaattisesti ymmärrystä - mutta ymmärryksestä voi johtaa aika hyvällä todennäköisyydellä tietoa.


Ja se johtuu tästä - tieto on usein ns poikkileikkaustietoa asioista - kun taas ymmärrys sisältää sen tiedon sijoittumisen asioiden aikajanoille, prosesseihin, dynamiikkoihin ja arvoketjuihin.


Poikkileikkaustiedoilla poikkeuksetta on aina tuo tausta ja osansa ja roolinsa siinä - aina.


Ja Suomen kansan perusvika on siinä että se on juuttunut luulemaan asioiden poikkileikkaustiedon olevan yhtä kuin asioiden ymmärrystä.


Ja tästä periaatteesta " tieto on usein ns poikkileikkaustietoa asioista – kun taas ymmärrys sisältää sen tiedon sijoittumisen asioiden aikajanoille, prosesseihin, dynamiikkoihin ja arvoketjuihin."


Seuraa se että Suomen kansan sivistysastetta nostetaan nyt sillä että se ymmärtää kasvavasti poikkileikkaustietojen sijoittumista aikajanoille, prosesseihin, dynamiikkoihin ja arvoketjuihin.


Sitä voisi kutsua oikeastaan uudeksi valistusaatteeksi.


Edesmennyt professori Matti Klinge ilmaisi vastatessaan kysymykseen mitä on sivistys - minusta tuon ymmärryksen eettisimmän syvyyden vastaamalla näin - "sivistys on tiedon jakamista toisille".


Tai ässä esittämässäni viitekehyksessä voisi Klingen hengessä myös sanoa -  sivistys on asioiden ymmärryksen jakamista toisille. 


Joka muuten nostaa nykyisin kovin halveksitut opettajat sivistyksen eturintamaan.


Hehän jakavat sekä tietoa että ymmärrystä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat