Kiinan alemman diplomaattitason heitot - koepalloja, Lännen hajaannuttamista vai aitoa Kiinan linjaa

 Kiinan alemman diplomaattitason heitot - koepalloja, Lännen hajaannuttamista vai aitoa Kiinan linjaa


Kiina näyttää aloittaneen alemmalla diplomaattisella tasolla Venäjän kaltaisten pienten diplomatiapommien heittelyn. Se on hyvin huono uusi leima Kiinan julkisivuun.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009538094.html


Jolla näyttää olevan pyrkimystä Lännen epävakauttamiseen.

Mutta jolla on Kiinalle se heille ehkä yllättävä seuraus - että ihan pian - kenties jo nyt - että  Kiina luetaan samaan epäluotettavuuden roskaluokkaan kuin Venäjä.

Jolla on pian Kiinalle se seuraus - Kiina saa sitä mitä se ei ymmärtänyt tilanneensa - että talousyhteydet Lännestä Kiinaan sulaa yhtä lujaa kuin etenevän kevään lumi.

Joten Kiinan on syytä tarkkaan harkita diplomaattisen temppuilunsa arvoa.


Kiinan diplomaattitemppuilulla on myös tämä seuraus - se muuttaa Lännen ja Kiinankin väliset erot herkästi myös pelkistä aidoista paljon isommiksi eroiksi - vallihaudoiksi - jotka on paljon työläämmät täyttää kuin aidat poistaa.

Sekin kannattaa Kiinan harkita.

Mutta uudella Kiinan luomalla tilanteella on myös tämä seuraus.

Sellaisten ja vastaavien maiden kuin Unkarin ja Serbian alkaa olla syytä avoimesti päättäväisesti ja konkreettisin keinoin osoittaa sen mille puolelle asettuvat - sillekö että Venäjän on hävittävä Ukrainan sota perinjuurin Krimin menetystä myöten ja että Venäjän imperialistinen politiikka on perusteellisesti kitkettävä maailmasta. Vai sille että niin ei pidä tapahtua.

Tai näiden maiden on otettava myös vastaan ne seuraukset jotka Venäjän mikään tukeminen aiheuttaa - Unkari ulos EU:sta, Natosta ja Lännen taloudesta, Serbialle EU-jäsenyyden tie pystyyn jne.

Se että ei asetu täysin Lännen puolelle nimittäin tulkitaan ihan pian asettumiseksi Venäjän puolelle. Mikään luikerteleva puolitie ei enää käy. Ja siksi siitä voi olla noille maille rajut Lännestä ulos heittämisen seuraukset.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat