Siirry pääsisältöön

Ällistyttävää suomalaisten sotilaiden rohkeutta

Ällistyttävää suomalaisten sotilaiden rohkeutta


" ILTA-SANOMAT haastatteli talvi- ja jatkosodassa mukana ollutta Henttosta 100 tarinaa sodasta -sarjaan vuonna 2016. Tuolloin hän kertoi kokemuksistaan talvisodan taisteluissa Summan läpimurron jälkeen. Tuolloin hän oli vasta 17-vuotias koulupoika, joka joutui rintamalle.

– Meidät vietiin Leipäsuon maastoon aukkoja täyttämään. Olimme siellä 2–3 vuorokautta. Torjuimme yhtä hyökkäystä, Henttonen kertoi haastattelussa.

– Muistan kun venäläiset iltapimeällä lähestyivät uraata huutaen tankkien tukemana. Silloin me saimme käskyn vänrikiltämme, että pistimet päälle.

Se tarkoitti, että piti olla valmis vaikka lähitaisteluun mies miestä vastaan. Tilanne näytti todella pahalta. Kuten Henttonen muisteli, mitäpä he nälkäiset ja viluiset pojat olisivat tehneet, jos tosissaan hyökännyt vihollinen olisi tullut päälle.

Onneksi linjassa oli myös kokeneempia sotilaita. He pysäyttivät panssarit todella uhkarohkealla taktiikalla. Suomalaiset olivat kaivaneet etumaastoon kuoppia, joissa lähitorjuntamiehet odottivat panssarivaunuja polttopullojen ja kasapanosten kanssa. Ne piti päästää tulemaan kuoppien tasalle ja tuhota aivan vierestä. "



https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009031061.html

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat