Onkohan kauppojen tavaralogistiikka harkittu ja viety loppuun saakka

 Onkohan kauppojen tavaralogistiikka harkittu ja viety loppuun saakka


Heitin juuri ruokakaupassa - huonona - lappilaistyylisenä vitsinä että " turhaa työtä teet, otan mehuhyllystä kaksi mehupurkkia jotka juuri siihen laitoit". Vaikka tarkoitus ei ollut sanoa että aliarvostaisin myyjän työtä.

Niin silti tajusin että siinähän on suuri totuuden siemen - kaupan tavaralogistiikan ainakin vakiotavaroiden osalta voisi järjestää näinkin kuten seuraavaksi kerron. Jolloin myyjät voisivat paistaa tuoretta pullaa ja patonkeja ihmisille, antaa neuvontaa jne.

Miten kaupan logistiikan voisi järjestää toisin.

Kaupoissa on siis myyntitila hyllyineen. Mutta myös luultavasti isompikin tila jonne tavara tulee ja jossa se lajitellaan varastoidaan jne.

Mutta jos tehtäisiinkin näin.

Kaupan sisällä olevaa myyntitilaa suurennetaan ja vastaavasti varastotilaa pienennetään. Jolloin saadaan enemmän sisäseinää kauppaan.

Ulkoseiniin kaupan ulkopuolelle tehdään kaupan tukkuliikkeille tavaran täydennysluukkuja - joista lähtee viesti keskusvarastolle että tietty tavara on vähissä. Jolloin keskusvaraston auto käy työntämässä tavarapaketin luukusta sisään putkeen joka täydentää automaattisesti hyllyn kohtaa josta ihmiset ottaa tavaraa. Samalla järjestelmä poistaa sellaiset joissa päiväys on vanhentunut.

Keskusvarastolla olisi siis jatkuvasti ajankohtainen tieto kaupassa olevien tavaroiden suhteen.

Kaupassa on luultavasti lähes kaikki tavarat vakioisia - joten silloin olisi kaupan ulkoseinässä vakioisten tavaroiden luukkuja.

Ja ulkoseinää kaupparakennuksessa täydennysluukuille riittää.


Kaupan sisällä taas tietysti kaupan tilaa rajaavat seinähyllyt täydentyisi niiden takaa.

Kaupan keskellä olevat käytävähyllyt täydentyisivät  taas sekä katosta ylhäältä että lattian alta alhaalta.

Menettely veisi tietysti valtaosan pyöreistä tuotteista unholaan sillä ne ovat logistisesti huonoja.

Juomien kohdalla ja monien muidenkin kohdalla kuten vaikkapa perunat voisi tehdä kuten Alko on ehdottanut että ihmiset hakevat juomansa omiin astioihin.

Siis - kauppa osoittaisi ulkoseinältä täydennysluukkuja tukuille. Ja autokuljetuksetkin varmaan muuttuisivat. Että tavarat ei tulekaan lavoilla - vaan putkissa jotka tyhjennetään automaattisesti seinässä olevaan täydennysluukkuun.

Kaupassa olisi siis vakiotavaraseinät ja käytävähyllyt ja yhdellä seinällä tarjous- ja uutuushyllyt johon ihmiset voisivat mennä poimittuaan ensin vakioiset tavaransa vakiotavarahyllyistä.

Sanotaan kritiikiksi että on paljon hyllyjä paljon tavaraa.

Otetaan vaikkapa juustohyllyt. Niillehän pitää olla kullekin oma pieni täydennysluukkunsa kaupan ulkoseinässä. Jolloin juustohyllyt olisi niiden kopio kaupan ulkoseinän täydennysluukkuina. Että siis myyntihyllyt olisivatkin pitkiä täydennysputkia ulkoseinään asti.

Tällöin myyjät vapautuisivat myös kotiinkuljetuksia hoitamaan eikä kaupalle tulisi siitä mitään kustannuksia.

Olisiko tässä järkeä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat