Siirry pääsisältöön

Pitäisikö Suomen kansan maksaa miljardiluokan kustannukset siitä että metsäteollisuus ja metsänomistajat tekee rahaa kiihtyvään tahtiin ympäristöstä ja ympäristövelvoitteista.

 Pitäisikö Suomen kansan maksaa miljardiluokan kustannukset siitä että metsäteollisuus ja metsänomistajat tekee rahaa kiihtyvään tahtiin ympäristöstä ja ympäristövelvoitteista piittaamatta.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b9041c5f-fb83-4d31-88d1-6bc65acc7072


Metsäteollisuuden ja metsänomistajien puujumalan on astuttava matalan kantonsa päältä nykyrealismiin - vaikka se johtaisi metsäteollisuuden supistumiseenkin.

Asia ilmenee ympäristöministeriön johdolla valmistellusta ja tänään julkaistusta ilmastovuosikertomuksesta.

Vuosikertomuksen mukaan tarvittavien lisätoimien määrä vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi on noin 19 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia.

Keskeisen ongelman muodostaa se, että maankäyttösektori ei muodosta riittävän suurta hiilinielua. Maankäyttösektoriin kuuluvat maatalousmaat, metsätalous ja muu maankäyttö.

Päästöyksikköjä ostamaan

Vuosikertomuksessa arvioidaan, että Suomi jää kauas EU:n LULUCF-asetuksessa olevista velvoitteista vuosille 2021– 2025 maankäyttösektorilla ilman päästöyksiköiden ostamista.

– Vajeen kattamiseksi Suomen on mahdollista pyrkiä ostamaan nieluyksiköitä muilta jäsenmailta. Jos velvoitetta ei saavuteta tämänkään jälkeen, tulisi vaje kattaa taakanjakosektorin lisätoimilla, vuosikertomuksessa todetaan.

Se tarkoittaa sitä, että Suomen on tehtävä entistä suurempia ilmastotoimia taakanjakosektoriin kuuluvilla aloilla kuten maataloudessa ja liikenteessä.

Tämä on puolestaan ilmastovuosikertomuksen mukaan ”käytännössä mahdotonta”. Syynä on se, että taakanjakosektoria koskevat ilmastovelvoitteet ovat entuudestaan varsin tiukat. Näin ollen maankäyttösektorin vajetta ei pystytä kattamaan uusilla taakanjakosektorin toimilla.

Myös kauden 2026–2030 osalta velvoitteen saavuttaminen on vuosikertomuksen mukaan epävarmaa.

”Mission impossible”

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok) sanoi jo vuosi sitten Iltalehdelle, että tilanne on Suomen kannalta ”mission impossible” eli mahdoton tehtävä. Jo tuolloin ilmeni, että Suomi ei pääsisi vuosien 2021–2025 hiilinielutavoitteeseen.

Mykkänen linjasi, että Suomi ei tulisi hoitamaan vajetta ainakaan kokonaan hiilinieluyksikköjen ostolla. Se voisi nimittäin aiheuttaa Ilmastopaneelin arvion mukaan miljardiluokan kustannukset. 

Se on sataprosenttisen varmasti poliittinen mahdottomuus.

Metsäteollisuuden ja metsänomistajien puujumalan on tultava matalan kantonsa päältä nykyrealismiin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin