Suomi pinta-alaltaan ja pituudeltaan pienenä maana on suuri variaatio- ja kokemuspotentiaaliharvinaisuus maailmassa aina lounaissaaristosta Lapin tuntureihin saakka.

 Suomi pinta-alaltaan ja pituudeltaan pienenä maana on suuri variaatio- ja kokemuspotentiaaliharvinaisuus maailmassa aina lounaissaaristosta Lapin tuntureihin saakka.

https://yle.fi/a/74-20096172

Metsien hiilinielun ja monimuotoisuuden turvaamiseksi on keino jota ei ole vielä edes ehdotettu saati käytetty.

Matalajalosteisen puun käytön kuten sellun tuotanto kielletään - tai sitä rasitetaan rankalla ympäristöverolla vieden siltä kannattavuutta.

Ja samaan aikaan tuetaan korkeajalosteista metsän käyttöä mukaan lukien luontomatkailu - sillä Suomella on ympärivuotiseen luontomatkailuun tarjota arvoja joita maailmassakin on harvoilla mailla.

Metsäkäsite pitää luoda ihan uudeksi - niin pitkälle että Suomessa ei kymmenen vuoden päästä näy missään yhtään avohakkuuaukkoa - vaan Suomen peittää ilmastakin katsoen jatkuva kaunis metsäkasvusto - jossa on sekä eläimillä että ihmisillä hyvä viettää aikaansa.

Ja matkailijoiden saada ympäri Suomen ympärivuotisesti sitä hyvää mitä luonto voi tarjota.

Kyllä näkisin esimerkiksi sen mahdolliseksi että suuretkin elokuva- tai musiikkitähdet tulevat pieneen hirsimökkiin viettämään hillalomaa - poimimaan hilloja suolta saaden luontokokemuksen vaatimattomassa asumuksessa unohtumattomalla tavalla jota eivät mistään muualta saa.

Niin että se kokemus puhdistaa heidän arvojaan ja sisäistä kokemustaan mikä on todella tärkeää. 

Sellainen tai mikä tahansa muu kokemus kuten kuutamohiihto talvella mykistää turhat arvot todellisen suuren välittömän luontokokemuksen äärellä.

Suomen metsät ja luonto voidaan pelkistää mykistäväksi kokemukseksi jollaista on muualta vaikea saada siinä kokemusvariaatiokirjossa kuin Suomen luonto voi olla joka puolella Suomea ympärivuotisesti ja ympärivuorokautisesti. 

Malliesimerkkinä myös ympäri maailmaa miten metsää voi käyttää arvostavalla tavalla.

Tässä suhteessa Suomi pinta-alaltaan ja pituudeltaan pienenä maana on suuri variaatio- ja kokemuspotentiaaliharvinaisuus maailmassa aina lounaissaaristosta Lapin tuntureihin saakka.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin