Alkoholi pitää saada moralismin kierteestä asiallisen tutkimuksen piiriin.

 Alkoholi ei lisää vaan on yhteydessä riskeihin - väliintuleva ratkaiseva muuttuja on yksilön persoonallisuus


Yle:

"Alkoholin nauttimisella on alle 40-vuotiaille vakaviakin terveysuhkia eikä lainkaan hyötyjä. Tiukimmat rajat tulisi maailmanlaajuisesti asettaa 15–39-vuotiaille miehille, joille alkoholin vaarat ovat vakavimmat: runsas alkoholinkäyttö lisää etenkin onnettomuuksien, itsemurhien ja henkirikosten riskiä.

Yli 40-vuotiaita ihmisiä vähäinen alkoholinkulutus voi sen sijaan hyödyttää, edellyttäen ettei heillä ole mitään piileviä sairauksia. Tällöin noin yhden päiväannoksen nauttiminen saattaa vähentää esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien, halvausten ja diabeteksen riskiä.

Näin todetaan maailmanlaajuisesti laajimmassa terveys- ja kuolemanriskejä selvittävässä Global Burden of Diseases -hankkeessa(siirryt toiseen palveluun). Tutkimuksessa perattiin 15–95-vuotiaiden tietoja 30 vuoden ajalta 204 maasta. Se on julkaistu lääketieteen julkaisu The Lancetissa(siirryt toiseen palveluun). Tutkimuksesta uutisoivat myös esimerkiksi CNN(siirryt toiseen palveluun) ja The Guardian(siirryt toiseen palveluun)."

Tämä kausaalinen tulkinta on kyseenalainen yleistävyydessään.

" runsas alkoholinkäyttö lisää etenkin onnettomuuksien, itsemurhien ja henkirikosten riskiä. "

Se yleistää alkoholin kausaaliseksi eli syyksi - ja poistaa kokonaan yksilöiden persoonallisuuden tärkeimpänä tekijänä. 

Ei kaikki humalaiset joudu missään iässä onnettomuuksiin, tee itsemurhia ja henkirikoksia alkoholin nauttimisen vuoksi - vaan persoonallisuutensa vuoksi.

Siten voi sanoa vain - että alkoholi on yhteydessä tai altistaa - mutta ei lisää riskiä - sillä riski on vain ja ainoastaan humalaisen persoonallisuudessa. 

Eikä alkoholi lisää mitenkään persoonallisuuden riskiä noihin tekoihin - se riski on persoonallisuudessa ilman alkoholiakin.


Näin ollen se että vähennetään alkoholia ei vähennä luotettavasti onnettomuuksien ja väkivallantekojen riskiä - sen sijaan yksilön persoonaan terapialla vaikuttaminen vähentää hänessä noiden tekojen riskiä.


Nyt suuri huoli on että millä tasolla on alan tutkimus maailmassa kun tähän asti laajin tutkimus maailmassa kompuroi käsitteellisissä yhteyksissä noin pahasti.

Ja media menee jälleen lankaan että heilahtaa. Puuttuuko medioilta kokonaan resurssit ja kontaktit arvioida tutkimuksia kriittisesti.

Ja kumma kyllä - tutkimuksessa ei ainakaan median mukaan käsitelty sitä miten alkoholi vaikuttaa nuorten ihmisten etenkin aivojen ja sosiaaliseen kehitykseen.

Kysymys kuuluu - paljonko pantiin ja kenen rahaa tuollaiseen höpertelyyn.


Alkoholi pitää saada moralismin kierteestä asiallisen tutkimuksen piiriin.


Eerojuhani Vaarala #3704692 Kirjoittaja  Muokkaa
Vastaus kommenttiin: #3704680

Kyllä alkoholi on kovasti sekä sosiaalisesti että moraalisesti latautunut aine. Niiden läpi pitäisi myös nähdä. Ilman niiden taakkaa.

Mutta jos nuoruudestaan ja nuorena aikuisena muistaa niin kyllä hauskinta oli alkoholia käyttäessä.

Tästä herää kysymys – voisiko joillain muilla keinoilla olemisen ja sosiaalisuuden euforian saavuttaa kuin alkoholilla – siis ei millään elimistöön otettavalla aineella vaan jollain aineettomalla arvolla ja sen fyysisellä vastineella joka pysyy ulkopuolella ihmisen elimistön.

Voiko ilo ilman viinaa olla totta eikä teeskentelyä


Eerojuhani Vaarala #3704698 Kirjoittaja  Muokkaa
Uusi kommenttiVastaus kommenttiin: #3704692

Mutta silloin nuoruudessa 72-79 sitä mentiinkin viikonloppuna juhlimaan – eikä niin väsähtänyttä alkoholin käyttöä kuin nykyisin että baari on olohuone. Silloin oli alkoholi aito virkistysaine – eikä nykyisen kaltainen baarijuomisen itsepetos että olisi muka hauskaa.

Ja reilusti voin sanoa että viikonloppuakaan en vaihtaisi pois – eikä silti tarvitse jatkaa – kunhan vain muistaisi.

Tolkku pois tolkun kanssa, sillä mentiin. Ja aikansa sitäkin


Eerojuhani Vaarala #3704705 Kirjoittaja  Muokkaa
Uusi kommenttiVastaus kommenttiin: #3704698

Tästä voimmekin herättää kysymyksen – miten voimme kultivoida alkoholikulttuuria aidon virkistyskäytön suuntaa pois väsähtäneestä tapajuomisesta. Että se alkoholi-virkistysjuoman tuoma ilo säilyisi kasautumatta haitoiksi.

Siinä onkin kova yhteiskunnallinen kysymys


Alkoholin virkistyskäytön kultivoimiseksi voisi toimia niin että vain viikonloppuisin tarjottaisiin ravintoloissa alkoholia, muina viikonpäivinä pelkkiä alkoholittomia juomia paitsi ruokailun yhteydessä mietoa viiniä vastaavia alkoholijuomia.


Näin alkoholin virkistyskäyttö ja ilonpito keskittyisi aidosti viikonloppuihin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat