Ilmatieteen laitoksen sääennusteissa sadehysteriaa

 Ilmatieteen laitoksen sääennusteissa sadehysteriaa


Kun tuntikohtaisesti Ilmatieteen laitoksen ennusteessa on kuuden tunnin jaksolla klo 12-16 kolmenkymmenen prosentin todennäköisyydellä puolipilvisessä säässä keskimäärin 0,2 mm sadetta kaiketi kuuroluontoisena - niin päiväkohtainen merkki yleistää koko päiväksi tuota sadetta. Joka on sentään vain kuurottaista 0,2 mm sadetta joka ei ole just mitään.

Ilmatieteen laitoksen on vallannut sadehysteria etteivät ihmiset pikkuisenkaan kastuisi.

Mutta samaan aikaan tuo päivittäinen merkki saattaa tarkoittaa että sataa koko päivän pikkaisen. 

Joten merkki on harhaanjohtavasti epäerottelevakin.

Ilmatieteen laitoksen sadehysteriassa on pahinta se että kun vilkaisee päiväkohtaista tilannetta kymmenen päivän osalta niin toisaalta se saattaa aiheuttaa sitä että ihmiset pelkäävät kastuvansa moisen 0,1-0,2 mm mitättömän kuurosateen vuoksi - ja jättävät asioita tekemättä.

Mutta sen lisäksi saman kymmenen päivän merkkisarjan takana voi olla niin suurta vaihtelua ettei sitä voi hyväksyä ollenkaan koska se on summamutikkaista informaatiota.

Minusta tämä sademerkki ongelma on Ilmatieteen laitoksen korjattava.

Sateesta on tullut ja tehty on off -tyyppinen erottelematon ja samalla ihmisten toimintaan ratkaisevasti vaikuttava asia - niin että satunnaisesta mitättömästä pikkusateesta tulee ihmisille kaiken ulkotoiminnan estävä mielikuvahaittatekijä.

Kommentit

Olavi Koskela sanoi…
Joopa joo. Noiden sääkarttojen merkkien ja varsinkin värien käytössä olisi paljon kehitettävää. Varsin tavallista on, että Suomen maantieteellinen alue on lätkitty niin täyteen kaiken sortin isokokoisia merkkejä, ettei alta tahdo erottaa missä menee valtakunnan raja. Sitä taas ei ilmeisesti voi piirtää muiden merkintöjen päälle. Lopputulos on usein onnettoman epäselvä ja sekava. Toinen outous on, että sääennusteen tulee kattaa koko pitkän Suomen alue. Kun meillä voi olla alueelliset uutislähetykset, niin mikä estää alueelliset sääennusteet - jotka voisivat saman tien olla paljon tarkempia ja hyödyllisempiä.
Jussi Vaarala sanoi…
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat