Onko edes epäideologista taloustiedettä ja ekonomistia olemassa

 Onko edes epäideologista taloustiedettä ja ekonomistia olemassa


Sillä talouden ytimessä on se mistä arvosta ja miten tehdään rahaa - ja mitä arvoja rahalla tehdään.

Samasta syystä taloustiede ei voi eikä edes saa olla kattava tiede - koska siinä prosessissa kun opettaja opettaa lapsia tai psykologi antaa terapiaa ei ole itse substanssiin taloudella kuin etäinen suhde.

Ja talouden suhde kaikkiin muihinkin arvoketjujen substanssiin on niin vähäinen että miksi se ylipäätään on niin hallitsevassa asemassa. Sehän on vähän sama kuin sanoisi että ulko-oven sarana on talon tärkein osa. Eikä sitä saranaakaan tarvita jos mennään takaovesta tai ikkunasta ulos.

Ja kaiken lisäksi se talouden sarana ulko-ovessa nariseekin aina äänekkäästi vanhanaikaista kehittymätöntä ruosteisuuttaan kuin Björn Wahlroos.


https://yle.fi/uutiset/74-20002101

Kommentit

Olavi Koskela sanoi…
Kyselin jo 90-luvun alun laman yhteydessä sitä, kuinka tällaiseen tilanteeseen on voitu joutua maassa, jossa on kauppakorkeakoulua, hankenia, yliopistoa tuotantotalouksineen, jne, ja alan proffia ja oppineita että päät yhteen kolisee. Samaa voisi kysellä uudestaan tässä energian hintakriisissä. Vastaus voi ikävä kyllä olla vain se, että ei taloudessa kyseessä ole mikään tiede, ainakaan luonnontieteisiin verrattavassa mielessä - vaan kyseessä ovat sosiaalipsykologian ja/tai psykopatologian jälkikäteiset ja yleensä vajavaiset selittely-yritykset havaituille ilmiöille. Jotkut vastaajat koettivat korostaa sitä, että vaikka ymmärtäisivät, eiväthän proffat jne päätä taloudesta. Tottahan se, mutta se lähinnä nostaa esiin proffien jne kyvyttömyyden viestiä ymmärrettävästi niille päättäjille, mitä kuuluu ja kuka käski.
Jussi Vaarala sanoi…
" Tottahan se, mutta se lähinnä nostaa esiin proffien jne kyvyttömyyden viestiä ymmärrettävästi niille päättäjille, mitä kuuluu ja kuka käski. "

Niin - tässähän se ideologinen manipulaatiorako taloudella politiikkaan onkin jota se käyttää surutta hyväksi.

Marinin avaus keskuspankeista oli hyvä säpsäytys tilanteelle.

Ja nyt keskustelu menee tässä vaiheessa.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat