EU - herää jo aktiiviseen geopolitiikkaan

 EU - herää jo aktiiviseen geopolitiikkaan


Erdogan rakentaa Turkista kilpailijaa EU:n asemalle ja samalla kaasuriippuvuusasetelmalla kiristysasemaa  EU:hun.

Vahvaa johtavaa asemaa Lähi-Idässä.

Liittolaissuhdetta Venäjän kanssa mitä häikäilemättömimmin suoraan lännen ja Naton nenän edessä.

Turkki järjestelee reittiä Venäjän pääsemiseksi vastuustaan - ja samalla suhdetta Venäjän kanssa jolla ne vahvistaa toisiaan häikäilemättömyyden maailmanpolitiikassa.

EU: pitää ottaa eroa Turkkiin. Siihen ei voi luottaa. Samalla EU:n pitää luoda oma Turkki-riippumaton aktiivinen linja Lähi-Itään vaikkapa Israelin kautta mutta niin että edellyttää siltä rakentavampaa suhdetta Lähi-Idässä. Jolloin Israel voisi olla EU:n luotettu kumppani alueella. Mutta EU:lla pitää olla myös tavoitteita ja periaatelinjoja esimerkiksi Lähi-Itään.

Onko niin että Biden nukkuu eikä näe asioita. Sellainen on vaikutelma.
Mutta vaikutelma on myös että EU nukkuu - ettei sillä eikä sen jäsenmailla ole aktiivista suuntaavaa suhdetta ulkopolitiikan ja geopolitiikan saralla. 

Enempi on vaikutelma valtioliitosta joka reagoi ulospäin jäsenmaa kerrallaan vaikka ei haluaisi olla muuten kuin rauhassa - esimerkkinä vaikka Saksa ja Ranska. Enempi seurailevaa ja siteeksi aktiivista on suhde ollut Ukrainan sotaan. Ja kaikkeen muuhunkij. EU ei pyri maailmanpolitiikassa mihinkään. Ei ole siinä minkään tason vaikuttaja minkään tason periaate- ja strategisella linjalla.

EU:lla pitää olla aktiivisempi suuntautuvampi rooli jäsenmaitaan myöten. Joka voisi toimia niin että vaikkapa Suomi pyrkii suuntaamaan Venäjää demokratisoitumisen ja sen osaamisen suuntaan joka Suomella on hallinnossa. Mutta myös aktiivinen rooli Pohjoismaissa.

Jos EU ei löydä aktiivista geo- ja ulkopoliittista roolia niin se on kaiken aikaa se joka reagoi ja on vietävissä.

EU:lla pitää olla vahva ulkopoliittinen ministeri tai komissaari joka oikeasti vie ja vaikuttaa globaalillakin tasolla asioihin monipuolisesti. Ei siis mikään ulkopoliittinen korulause edustaja.

Siis ulkopolitiikan komissaari joka edustaa myös jäsenmaiden tahtoa.

Jota varten jäsenmaiden pitää keskustella ja linjata geopolitiikasta. Pitää olla tavoitteita eikä sisäänpäinkääntynyttä virkamiesväistelyä.

Siis tuhti määrätietoinen vaikuttaja.

Siihen onkin sopiva henkilö jahka EU tajuaa nykyisen tilanteensa.

Ja se ulko- ja geopolitiikan monitasovaikuttajakomissaari voisi olla Sanna Marin.

Ps. EU:ta saattaa haitata se että ei ole oikein ääniä keräävää poliitikoille kantaa EU:n ulkopuolisia murheita aiheuttamaan pahennusta ihmisten mukavaan elämään.

Mutta se on turmiollista jos johtavimmat EU-poliitikot ovat tuossa tämän hetken kivan populistisessa loukussa.

Ja jopa vaarallista.

Niinpä johtavien poliitikkojen PITÄÄ ottaa maailman murheet periaate- ja strategialinjalla kohdatakseen. Asia on vain niin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Searching instrumentalist to be feat artist to my improvisations

Saamelaisten ulkohipiänsä kyttääminen on mennyt älyttömyyksiin

Pelkällä urheilukentän päällysteen hinnalla saisi joka kuntaan ostettua aktiivisille kulttuurinharrastajille omat tilat